Kapusta Strzelczyka rozpływa się w ustach. Okazuje się, że z powodzeniem przygotujecie ją bez dodatku wędzonek takich jak boczek czy skwarki. Dzięki temu będzie lżejsza i mniej kaloryczna. W takim wydaniu potrawę mogą również spożywać osoby unikające mięsa. To świetny pomysł na smaczny, a zarazem prosty w wykonaniu obiad.
Kapusta strzelczyka – z czym ją podawać?
Kapusta Strzelczyka wspaniale smakuje solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa. W związku z tym warto podać ją w towarzystwie kromki domowego chleba, bułki bądź bagietki. Ponadto danie to rewelacyjnie komponuje się z ugotowanymi, młodymi ziemniakami. Warto zaznaczyć, że zasmażana kapusta z powodzeniem może pełnić funkcje przystawki, obiadu oraz kolacji.
Kapusta Strzelczyka – jak ją zrobić?
Kapusta Strzelczyka jest banalnie prosta w wykonaniu. Ponadto składa się ona tylko z kilku, tanich i łatwo dostępnych składników. Do przygotowania tego rewelacyjnego dania, należy przygotować:
- 1 młodą kapustę,
- 1 cebulę,
- 2 marchewki,
- 25 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżeczkę cukru,
- kilka gałązek lubczyku,
- 3 łyżki masła,
- pęczek koperku,
- 200 ml wody,
- sól,
- pieprz.
Na początku z cebuli usuńcie łupiny, a następnie pokrójcie ją w kostkę. W garnku rozgrzejcie 2 łyżki masła. Dodajcie cebulę i smażcie ją, aż się zeszkli.
Marchewki obierzcie oraz zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Wrzućcie warzywa do cebuli i smażcie jeszcze przez kilka minut.
W międzyczasie usuńcie głąb z kapusty, a następnie pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Dodajcie warzywo do garnka z marchewkami oraz cebulą. Wlejcie ok. 200 ml wody. Całość podgrzewajcie pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Pod koniec gotowania potrawy doprawcie ją solą i pieprzem. Posiekajcie lubczyk oraz koperek, a następnie wrzućcie je do kapusty. Wlejcie niewielką ilość octu jabłkowego. Dodajcie łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Całość dokładnie wymieszajcie. Kapusta Strzelczyka jest gotowa.
Kapusta – wartości zdrowotne
Kapusta to często niedoceniane warzywo, które jest nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Okazuje się, że stanowi cenne źródło witamin z grupy A, B, C, E, K. Znajdziecie w nim także takie składniki mineralne jak magnez, żelazo, wapń, fosfor. Warto podkreślić, że 100 g produktu odpowiada ok. 40 kcal. W związku z tym bez problemu mogą po niego sięgać wszystkie osoby, które dbają o swoją figurę.
Kapusta Strzelczyka to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. Z powodzeniem użyjemy je także do przygotowania wielu pysznych zup oraz surówek.