Ciasta bez pieczenia to doskonała alternatywa dla klasycznych wypieków. Zazwyczaj przygotowuje się je na herbatnikach lub biszkoptach. Smakiem wcale jednak nie ustępują tradycyjnym ciastom. Świetnie sprawdzą się na święta, rodzinne uroczystości lub po prostu jako niedzielny deser. Trzymane w lodowce długo zachowają swoją świeżość.

Pyszne ciasto zrobicie w kilka chwil

Ciasto bez pieczenia, którego bazą są herbatniki, zrobicie w mig. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepis na ten smakołyk możecie też modyfikować według własnych upodobań.

Zamiast budyniu dobrze sprawdzi się też połączenie śmietany kremówki, serka mascarpone oraz kajmaku. Do takiej mieszanki warto też dodać odrobinę cukru pudru. Dobrym zamiennikiem będzie też serek homogenizowany.

Przepis na szybkie ciasto bez pieczenia

Potrzebne składniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe
  • miód
  • 200 g masła
  • kajmak
  • herbatniki
  • 140 g orzeszków ziemnych solonych.


Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlejcie mleko, następnie dodajcie budynie. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie.
  2. Budyń podgrzejcie z 2 łyżkami miodu, cały czas mieszając.
  3. Do budyniu dodajcie pokrojone masło i 3 łyżki kajmaku. Wszystko porządnie wymieszajcie.
  4. Na blaszkę wyłóżcie herbatniki, 1/3 masy, następnie znowu herbatniki i masę i po raz kolejny herbatniki i masę.
  5. Na patelnię wyrzućcie orzeszki, dodajcie 3 łyżki miodu i resztę kajmaku z puszki. Wszystko połączcie i wylejcie na ciasto.