Macie w domu młodą kapustę, ale brak wam na nią pomysłu? Cofnijcie się do korzeni i przetestujcie sprawdzoną recepturę z zeszytu prababci. Efekt z pewnością zaskoczy was wyjątkowym smakiem i aromatem, a wszystko za sprawą 1 niezwykłego składnika. To popularny słodki produkt, który znajdziecie w każdym warzywniaku. 

Jak przyrządzić młodą kapustę według starej receptury?

Każdy przepis na duszoną młodą kapustę z przygotowuje się dość podobnie, jednak ten wyróżnia jeden wyjątkowy składnik. Otóż oprócz koperku i przypraw dodaje się tu jeszcze gruszki, które fantastycznie przełamują kapuścianą nutę i nadają jej lekkości. Dodatkowym, dla wielu równie nietypowym dodatkiem jest też kwaśne jabłko, nadające soczystości i doskonale balansujące słodycz. Zobaczcie, jak zrobić ten przepis krok po kroku i koniecznie odtwórzcie go w swoich kuchniach.

Młoda kapusta z przepisu prababci

Do przygotowania tego szybkiego i prostego przysmaku potrzebne będą: 1 główka młodej kapusty, 1 szklanka wody, 1 łyżka smalcu, 1 duże kwaśne jabłko, 2 niewielkie gruszki, pół pęczka koperku oraz sól i pieprz do smaku.

Zaczynamy od przygotowania głównej bohaterki dania, a więc dokładnie myjemy całą główkę kapusty, drobno ją szatkujemy, solimy i odstawiamy na 30 minut, aby zmiękła. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko oraz gruszki.

Zmiękczoną kapustę dokładnie odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym smalcem. Dolewamy też wodę i dusimy wszystko przez około 10 minut.

Po tym czasie dorzucamy pokrojone owoce i kontynuujemy duszenie, co jakiś czas mieszając całość. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody i gotujemy, aż kapusta i owoce porządnie zmiękną. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.