Surówka z kapusty jest prosta, a zarazem szybka w przygotowaniu. Kusi nie tylko wspaniałym smakiem, ale także pięknymi kolorami oraz głębokim aromatem. Warto podać ją jako dodatek do dań obiadowych. Jednak równie dobrze komponuje się z kromką świeżego pieczywa. W takim wydaniu świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolacje. Zobaczcie, co do niej dodać, aby zachwycała jeszcze bardziej.

Surówka z kapusty – jak ją zrobić?

Większość przepisów na surówkę z kapusty składa się z tych samych produktów. Warto więc nieco urozmaicić to warzywo i spróbować go w nieco innej, ciekawszej odsłonie. Jednym z najbardziej udanych pomysłów jest połączenie jej z kukurydzą, rzodkiewką, marchewką, cebulą i garścią rodzynek. Takie zestawienie to idealna kombinacja różnych smaków i struktur. Mamy tu połączenie słodkości i ostrości, a także wielu wyrazistych aromatów. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku.

Przepis na surówkę z kapusty inaczej

Składniki:

  • połowa główki kapusty,
  • puszka kukurydzy,
  • 4 rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • garść rodzynek

na sos:

  • 200 g majonezu,
  • 200 g jogurtu,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka musztardy.

Przygotowanie:

  1. Kapustę posiekajcie drobno. Przełóżcie ją do głębokiego naczynia.
  2. Kukurydzę odsączcie z zalewy i dodajcie do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  3. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, a rzodkiewki w cienkie plastry. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyjcie, osuszcie i posiekajcie. Warzywa dodajcie do miski z kapustą. Na końcu wrzućcie rodzynki.
  4. Do oddzielnego naczynia przełóżcie majonez. Dodajcie 200 g jogurtu, sól, pieprz, cukier, ocet i musztardę. Składniki dokładnie wymieszajcie.
  5. Warzywa misce polejcie sosem i wymieszajcie.

Surówka z kapusty – o co możemy ją wzbogacić?

Surówkę z kapusty można dowolnie modyfikować. Warto dodać do niej swoje ulubione warzywa. Dzięki temu wzbogacicie nie tylko smak, ale także wartość odżywczą surówki. Poza tym szczypiorek bez problemu zastąpicie natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Jeśli nie przepadacie za rodzynkami, możecie je pominąć lub zamienić je na suszoną żurawinę. 

W wersji fit, sos można przygotować na bazie samego jogurtu naturalnego, musztardy, octu oraz przypraw. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby polać warzywa oliwą extra virgin. W takim wydaniu surówka będzie wyjątkowo lekka.