Ostatnie dni przed świętami zawsze płyną jak szalone i często okazuje się, że nie wyrabiamy się z całym zaplanowanym harmonogramem. Warto więc korzystać ze sprytnych przepisów, które przyspieszają pracę. 

Jak zrobić śledzie na szybko?

Kiedy każda godzina ma znaczenie, warto wykorzystać wszystkie sprytne patenty na przyspieszenie procesu przygotowania. Jednym z takich trików jest sposób na szybsze zmiękczanie cebulki. Wystarczy pokroić cebulę w piórka lub kostkę, a następnie przelać ją wrzątkiem. Dzięki temu warzywo szybko zmięknie, a do tego będzie nieco delikatniejsze w smaku.

Drugą metodą zmiękczenia cebuli jest jej zasolenie. Zwykłe posypanie pokrojonej cebuli solą i odstawienie jej na chwilę, a następnie dokładne odciśnięcie powstałego soku sprawi, że warzywo szybko zmięknie i dodatkowo będzie delikatnie słodsze. Taka wstępna obróbka sprawi, że cebulka nie będzie już potrzebowała aż takiego długiego marynowania razem ze śledziami, przez co danie będzie gotowe znacznie szybciej.

Kiedy mamy już gotową cebulkę, zabieramy się za śledzie. Tu nie bez znaczenia będzie ich rodzaj. Aby przyspieszyć przygotowania, najlepiej wybierać matiasy w oleju, które nie potrzebują wielogodzinnego moczenia w wodzie. Ten gatunek śledzia musimy namoczyć tylko na 15 minut, więc zdążymy zrobić to w międzyczasie przygotowywania cebulki. Kolejną ważną kwestią jest krojenie śledzi w cienkie paski, dzięki czemu znacznie szybciej przejdą one wszystkimi smakami.

Śledzie w oleju - przepis na ostatnią chwilę

Składniki:

  • 6 matiasów w oleju
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • olej

Przygotowanie:

1. Matiasy moczymy w wodzie przez 15 minut. W tym czasie cebulkę obieramy, drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem. 

2. Namoczone śledzie kroimy w cienkie paski i układamy je w słoiku, naprzemiennie z cebulką i przyprawami. Następnie wypełniamy naczynie olejem.

3. Mocno zakręcamy pokrywkę i dostawiamy słoik w ciemne, chłodne miejsce na noc, a kolejnego dnia danie będzie już gotowe do pałaszowania przy wspólnym stole.