Wszyscy planujemy już gotowanie świątecznego barszczu, a jak wiadomo, najlepiej smakuje on z krokietami. Choć przepis na te chrupiące kąski wydaje się nieskomplikowany, to jego przygotowanie zajmuje całkiem sporo czasu. Musimy bowiem zacząć od zrobienia idealnie sprężystych naleśników, następnie przygotować dobrze doprawiony farsz, a potem jeszcze wszystko szczelnie zwinąć, zapanierować i usmażyć. Okazuje się jednak, że można znacznie przyspieszyć cały ten proces, pomijając najbardziej praco i czasochłonne kroki. Zobaczcie, jak zrobić błyskawiczne krokiety bez zawijania.

Jak zrobić krokiety na szybko?

Wielu z nas głowi się jak zrobić dobre ciasto na krokiety, gdyż źle przygotowane placki często rwą się lub rozwijają podczas smażenia, przez co wypływa z nich cały cenny farsz. Aby uniknąć kulinarnej katastrofy, najlepiej więc skorzystać z nieco innego przepisu i przygotować krokiety bez naleśników. Choć może brzmieć to dziwnie, okazuje się, że cienkie placki wcale nie są potrzebne, aby uzyskać wyrazisty smak i pożądaną chrupkość krokiecików. W tej wersji wystarczy uformować z gęstego farszu podłużne kąski, a następnie opanierować je w jajku i bułce i usmażyć jak zwykle

Przepis na krokiety bez naleśników

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wstawiamy 3 jajka do gotowania na twardo.

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy w niewielką kostkę.

3. Na rozgrzanej oliwie najpierw szklimy cebulkę, a potem dorzucamy grzyby i podsmażamy wszystko razem na złoty kolor. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i odstawiamy do ostudzenia.

4. W tym czasie obieramy jajka na twardo i drobno je kroimy lub rozgniatamy widelcem. Do pasty jajecznej dodajemy usmażone wcześniej pieczarki z cebulą i wszystko łączymy.

5. Pozostałe 2 jajka wbijamy do miski i rozmącamy. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, a do kolejnego bułkę tartą.

6. Jajeczno-grzybową masę formujemy na kształt niewielkich krokietów. Każdy z nich najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.

7. Zapanierowane krokiety smażymy z każdej strony na złoty kolor.