Karnawał to prawdziwy festiwal smażenia faworków i pączków, dlatego w tym czasie wszyscy szukamy najlepszych przepisów na te słodkości. Testujemy zarówno stare, babcine receptury, jak i nowości z internetu, aby znaleźć tę idealną recepturę, która zachwyci nasze podniebienia. Podrzucamy wam więc jeden z najciekawszych pomysłów na faworki z lekkim twistem. Spróbujcie, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Jak zrobić faworki, aby były delikatniejsze?
Aby chrust był tak kruchy, że będzie sam rozpadał się w ustach, warto wykorzystać pewien znany i lubiany produkt, który chętnie wykorzystujemy do wielu deserów, jednak mało kto kojarzy go z faworkami. Wystarczy zamiast śmietany, dodać do ciasta serek mascarpone. To właśnie ten kremowy, tłuściutki nabiał sprawi, że ciasto będzie aksamitne, puszyste i lekkie jak nigdy wcześniej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu chociaż raz, a z pewnością zostanie on w waszych zeszytach już na zawsze.
Przepis na faworki z mascarpone
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki spirytusu
- szczypta soli
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy, a następnie mieszamy z żółtkami, serkiem mascarpone, spirytusem i solą. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i zagniatamy przez kilka minut.
2. Gotowa masę napowietrzamy, bijąc ją wałkiem lub kilkakrotnie uderzając całą kulą ciasta o blat. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
3. Schłodzone ciasto bardzo cienko wałkujemy, a następnie wycinamy z niego paski z nacięciem na środku. Każdy pasek przeplatamy, tworząc faworka.
4. Faworki z mascarpone smażymy tak samo, jak klasyczny chrust, na rozgrzanym smalcu lub oleju rzepakowym.