Wszyscy kochamy jeść faworki, ale mało kto lubi zagniatać ciasto, wałkować je i wycinać. Jeśli więc macie ochotę na chrupiące smażone ciasteczka, ale odstrasza was długi proces ich przygotowania, mamy dla was coś specjalnego. Ten przepis smakuje podobnie, za to wymaga znacznie mniej pracy.
Co zrobić zamiast faworków?
Aby cieszyć się smakiem smażonych, chrupiących ciasteczek, wcale nie musicie wyciągać wałka, stolnicy i radełka, jak w przypadku faworków. Jedyne co będzie wam potrzebne to tłuczek do ziemniaków w kształcie kółka z dziurkami. Jak niby ten przedmiot miałby się przydać do ciastek? Otóż dzięki niemu możecie zrobić ażurowe rozetki smażone w głębokim tłuszczu. To przepyszne i mega chrupiące ciasteczka, wzorowane na popularnym skandynawskim przepisie. Zobaczcie, jak je zrobić, a będziecie zachwyceni.
Przepis na ażurowe rozetki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jajko ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dolewamy mleko, po czym stopniowo dosypujemy partiami obie mąki oraz cukier wanilinowy i sól. Wszystko dokładnie mieszamy na dość płynne, jednolite ciasto.
2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący, wkładamy do niego tłuczek do ziemniaków, aby również się nagrzał.
3. Rozgrzany tłuczek moczymy w cieście, a następnie przekładamy do rozgrzanego oleju, a po kilku sekundach delikatnie podważamy ciasto widelcem, odrywając je od tłuczka.
4. Gotowe skandynawskie rozetki posypujemy cukrem pudrem.