Ten popularny produkt to prawdziwa wizytówka kuchni polskiej. Codziennie mijamy go na półkach, zarówno tych sklepowych, jak i we włąsnych piwnicach, nie zdając sobie nawet sprawy z tego, jak jest cenny. Poznajcie wyjątkowe działanie tej kiszonki, a już nigdy nie przejdziecie obojętnie obok wypełnionego nią słoika lub wiaderka.

Jak działa kapusta kiszona na organizm?

Wyniki badań, opublikowanych na łamach magazynu ‘’Immunity’’ wykazały, że regularne spożywanie kapusty kiszonej 2-3 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 40%. Oprócz tego produkt ten obniża szanse wystąpienia innych nowotworów, między innymi trzustki, wątroby, żołądka czy prostaty. Podobnie w przypadku raka jelita grubego, gdzie już 1 porcja tygodniowo może redukować szanse wystąpienia nowotworu o 1/3, a przy dawce 2-3 porcji tygodniowo, wskaźnik ten maleje nawet o 40%.

Udowodnino też, że wśród kobiet spożywających co najmniej 3 porcje kapusty kiszonej w tygodniu, zanotowano o 72% mniejszą szansę zachorowania na raka piersi, niż u tych, które jadły mniej niż 1,5 porcji tygodniowo. 

Cenne właściwości kapusty kiszonej

Co takiego ma w sobie kapusta kiszona, że pozwala osiągać tak niesamowite wyniki? Odpowiadają za to głównie izotiocyjaniny, ale wspierają je też przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki oraz antyoksydanty, mające właściwości przeciwzapalne. To fermentowane warzywo to także naturalny probiotyk oraz prawdziwa skarbnica witamin C, A, E, K i tych z grupy B. Znajdziemy w niej też liczne minerały, takie jak sód, żelazo, miedź, magnez, wapń czy potas. Tak bogaty skład sprawia, że oprócz zapobiegania nowotworom, kapuści przypisuje się wiele innych właściwości:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • reguluje poziom glukozy,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • wspiera produkcję kolagenu, przez co poprawia kondycję skóry,
  • poprawia kondycję włosów,
  • wzmacnia paznokcie,
  • zapobiega anemii,
  • opóźnia procesy starzenia.