Nie wyobrażacie sobie obiadu dla całej rodziny bez kotleta, ale przejadły się wam już klasyczne mielone z wieprzowiny i wołowiny? Aby uniknąć kuchennej monotonii, zapomnijcie o mięsie i przetestujcie inny pomysł. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni i już na stałe włączycie tę recepturę do swojego menu.
Z czego zrobić kotlety?
Okazuje się, że, aby zrobić pyszne kotlety mielone nie potrzebujecie ani grama mięsa. Równie smaczny, sycący i szybki obiad wyczarujecie na bazie suszonych grzybów. Ten przepis to genialny sposób na wykorzystanie zapasów leśnych skarbów, które zebraliśmy jesienią. Wystarczą tylko dwie garści tego aromatycznego składnika, a do tego standardowe dodatki, czyli cebula, czosnek, jajka i bułka tarta. Jedynym nietypowym dodatkiem są tu mielone orzechy włoskie, dodające całości jeszcze ciekawszego smaku i chrupkości. Zobaczcie, jak zrobić to banalnie proste danie, a będziecie zachwyceni jego smakiem.
Przepis na kotlety z suszonych grzybów
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 30 g bułki tartej
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw moczymy, a potem gotujemy i studzimy. W tym czasie siekamy cebulkę, czosnek i natkę pietruszki.
2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle, a następnie mieszamy je z grzybami. Wszystko mielimy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach.
3. Drobno zmieloną masę mieszamy z jajkami, bułką tartą, mielonymi orzechami, natką pietruszki i przyprawami. Wszystko odstawiamy na 30 minut, aby lekko stężało.
4. Z przygotowanej masy formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony.

















