Pewnie wielu z was chciałoby poznać sekret Francuzek na szczupłą i zgrabną sylwetkę. Wbrew pozorom, nie jest to nic skomplikowanego. Francuzi jedzą dużo świeżych warzyw w formie sałatek, zapiekanek czy zup. Jedną z bardziej znanych jest zupa cebulowa oraz porowa. Przyrządza się ją błyskawicznie, jest smaczna, pełna witamin i pożywna, a do tego będzie zbawieniem dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Przygotujcie sobie potrzebne składniki i bierzcie się za gotowanie.
Przepis na zupę krem z pora
Składniki:
- 2 pory
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- dwie szczypty gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zacznijcie od dokładnego umycia porów. Odetnijcie liście i zostawcie jasnozieloną i białą część.
- Poszatkujcie por cienko w plasterki. Następnie obierzcie ziemniaki i również pokrójcie je drobno.
- Rozpuśćcie dwie łyżki masła w garnku. Wrzućcie pokrojonego pora i podsmażajcie przez kilka minut na średnim ogniu do momentu, aż por zmięknie.
- Następnie wlejcie do garnka bulion warzywny i dodajcie ziemniaki. Garnek przykryjcie i gotujcie przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Po tym czasie zmiksujcie wszystko blenderem na krem. Doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Tak przygotowana zupa będzie smaczna i bardzo dietetyczna. Jeśli chcecie, by była bardziej treściwa, możecie dodać do niej trochę śmietany i podać z grzankami. Smacznego!
Dlaczego warto jeść por?
Z jakiego powodu por jest tak lubiany przez osoby, które dbają o linię? Warzywo to zawiera zaledwie 30 kalorii w 100 gramach, dlatego praktycznie można je jeść bez obaw. Jest też bogate w błonnik, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ponadto, pory mają diuretyczne działanie. Oznacza to, że pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i przywracają uczucie lekkości.