Pewnie wielu z was chciałoby poznać sekret Francuzek na szczupłą i zgrabną sylwetkę. Wbrew pozorom, nie jest to nic skomplikowanego. Francuzi jedzą dużo świeżych warzyw w formie sałatek, zapiekanek czy zup. Jedną z bardziej znanych jest zupa cebulowa oraz porowa. Przyrządza się ją błyskawicznie, jest smaczna, pełna witamin i pożywna, a do tego będzie zbawieniem dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Przygotujcie sobie potrzebne składniki i bierzcie się za gotowanie. 

Przepis na zupę krem z pora

Składniki:

  • 2 pory
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia porów. Odetnijcie liście i zostawcie jasnozieloną i białą część. 
  2. Poszatkujcie por cienko w plasterki. Następnie obierzcie ziemniaki i również pokrójcie je drobno.
  3. Rozpuśćcie dwie łyżki masła w garnku. Wrzućcie pokrojonego pora i podsmażajcie przez kilka minut na średnim ogniu do momentu, aż por zmięknie. 
  4. Następnie wlejcie do garnka bulion warzywny i dodajcie ziemniaki. Garnek przykryjcie i gotujcie przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. 
  5. Po tym czasie zmiksujcie wszystko blenderem na krem. Doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowana zupa będzie smaczna i bardzo dietetyczna. Jeśli chcecie, by była bardziej treściwa, możecie dodać do niej trochę śmietany i podać z grzankami. Smacznego!

Dlaczego warto jeść por?

Z jakiego powodu por jest tak lubiany przez osoby, które dbają o linię? Warzywo to zawiera zaledwie 30 kalorii w 100 gramach, dlatego praktycznie można je jeść bez obaw. Jest też bogate w błonnik, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ponadto, pory mają diuretyczne działanie. Oznacza to, że pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu i przywracają uczucie lekkości