Śledzik to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie świąt. Pojawia się on na naszych stołach w przeróżnych formach, zarówno w najprostszej wersji z cebulką, jak i w wymyślnych sosach i warstwowych sałatkach. Który przepis wybrać w tym roku? My stawiamy na nietypowe, choć absolutnie przepyszne połączenie. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie tego przepisu, a oszalejecie.

Jakie składniki do sałatki śledziowej?

Sałatka śledziowa jest stałą bywalczynią wszystkich imprez okolicznościowych i corocznych świątecznych zlotów rodzinnych. Wszyscy kochają ją za jej wyrazisty smak, treściwość oraz łatwość przygotowania. Choć w książkach kucharskich i sieci znajdziemy dziesiątki przepisów na to danie, to zwykle wybieramy wersję z ziemniakami, buraczkami i jabłkiem, a to przecież nie koniec pysznych możliwości. Okazuje się, że śledź świetnie smakuje w połączeniu z ananasem. Możemy oczywiście użyć świeżego owocu, jednak równie smacznie sprawdzi się tu tańsza i łatwo dostępna opcja w postaci ananasa w syropie, zamkniętego w puszce. Do tego wystarczy już tylko kilka klasycznych dodatków oraz podstawowych przypraw i pyszne danie gotowe.

Sałatka śledziowa z ananasem - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 duża cebula
  • 1 niewielkie jabłko
  • 50 g majonezu
  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 3-4 godziny. W tym czasie najlepiej zlać wodę i zmienić ją na nową 3 razy. 

2. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie inne składniki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie przelewamy wrzątkiem i odsączamy. 

3. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę. Podobnie kroimy też ogórki i obrane jabłko.

4. Wymoczone śledzie osuszamy z wody i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z majonezem, śmietaną, musztardą, cukrem i przyprawami. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.