Rukiew wodna przez naukowców została okrzyknięta najzdrowszą rośliną na całym świecie. Jej wspaniałe właściwości znane są od dawna, jednak mimo tego tak naprawdę mało osób w Polsce ją kojarzy. Zdecydowanie powinno się to zmienić. Poza walorami zdrowotnymi jest ona też doskonałym dodatkiem do różnych potraw, między innymi dań makaronowych. Może też pełnić funkcję przyprawy,

Dlaczego rukiew wodna jest tak wyjątkowym warzywem?

Rukiew wodna posiada w swoim składzie witaminę C, a więc pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze też udział w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla właściwego działania naczyń krwionośnych, a także skóry, kości i dziąseł.

Jest też bogata w witaminę A, pomaga w utrzymywaniu prawidłowego widzenia, a także metabolizmu żelaza. Zawiera więcej potasu niż pomidory, a do tego:

  • posiada właściwości antynowotworowe,
  • oczyszcza krew z toksyn,
  • niszczy wirusy, grzyby i bakterie,
  • rozjaśnia przebarwienia skóry,
  • obniża stres.

Do czego dodawać rukiew wodną?

Rukiew wodną możecie dodać, chociażby do kanapek. Świetnie sprawdzi się też do owocowo-warzywnych koktajli. Możecie użyć jej do pesto, a także jako dodatek do dań mięsnych. Doskonale nadaje się również jako urozmaicenie grzanek lub zapiekanek.

Ta roślina idealnie komponuje się też z jajecznicą i omletem – dzięki niej nabiorą nowego wyrazu i staną się bardziej aromatyczne. Możecie połączyć ją z warzywnymi tartami oraz daniami rybnymi.