Dobre towarzystwo i pyszne jedzenie to najlepszy przepis na udaną imprezę sylwestrową. Co podać, aby umilić gościom oczekiwanie na przyjście Nowego Roku? Jako przystawki na zimno zawsze najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki, a ta jest wyjątkowo smakowitym wyborem. Cały jej smak zależy jednak od 1 składnika, który wzbudza wielkie emocje. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie ten przepis na jutrzejszym przyjęciu. Znamy domy, gdzie bez tej sałatki nie odbędzie się żadna większa impreza!
Jaką sałatkę zrobić na sylwestra?
Do imprezy został już tylko 1 dzień, a wy wciąż głowicie się, co zrobić do jedzenia na sylwestra w domu? Jeśli macie wśród gości zwolenników dań na słodko i miłośników wytrawnych potraw, najlepiej połączcie te dwa smaki, przygotowując sałatkę hawajską z ananasem. Ten banalnie prosty przepis z kilku prostych składników to zdecydowany pewniak na każdej imprezie. Choć wymieszanie ananasa z szynką często wzbudza równie dużo emocji, jak położenie go na pizzy, to gwarantujemy, że takie połączenie idealnie ze sobą współgra. Do tego dochodzi jeszcze nuta selera konserwowego, który sam w sobie nie jest ulubieńcem wszystkich smakoszy, jednak w tym zestawieniu komponuje się genialnie. Koniecznie przetestujcie to połączenie smaków, a gwarantujemy, że już regularnie będzie się ono pojawiało na waszych stołach.
Przepis na Sałatkę hawajską
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 mała cebula
- 300 g szynki
- 1 puszka ananasów w syropie
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g sera żółtego
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Następnie zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie dokładnie odcedzamy.
2. Ananasa, kukurydzę i selera również odcedzamy z zalewy. Ananasa kroimy w drobną kostkę, a seler lekko siekamy.
3. Szynkę i żółty ser kroimy w podobną kostkę jak ananasa. Wszystkie składniki przerzucamy do dużej miski i mieszamy z majonezem oraz przyprawami. Gotową sałatkę hawajską wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na kilka godzin, aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły.