Kiedy stół aż się ugina od pysznych potraw, trudno jest się powstrzymać przed chęcią spróbowania wszystkiego. Jeszcze większym wyzwaniem jest zachowanie umiaru, gdy coś nam posmakuje. Jeżeli tego nie zrobimy, wówczas trzeba się liczyć z nieprzyjemnymi konsekwencjami w postaci bólu brzucha, niestrawności i złego samopoczucia powodowanego przez dolegliwości żołądkowe. Ulgę w takim przypadku przyniesie prosta, domowa mikstura na trawienie - wszystkie składniki powinniście mieć pod ręką. 

Jak zrobić miksturę na trawienie?

Jeżeli dokucza wam niestrawność po posiłku, pomocny będzie ciepły napar w postaci herbaty ziołowej lub nawet zwykłej, czarnej. Przyniesie ulgę i wspomoże żołądek w trawieniu. Taki napar można jeszcze wzmocnić, dodając do niego jeden składnik o wyjątkowym działaniu.
Mowa tutaj o cebuli, która genialnie sprawdzi się jako domowe remedium na problemy z żołądkiem przy przejedzeniu. Wystarczy, że obierzecie cebulę i natniecie ją u góry w kształt krzyża. Nie należy jej całkiem przekrajać, ponieważ wówczas się rozpadnie. Należy jedynie naciąć cebulę, by wypuściła swoje soki. Następnie włóżcie ją do kubka i zalejcie gorącą, świeżo zaparzoną czarną herbatą. Po około 5 minutach napar jest już gotowy do wypicia. 

Jak działa cebula na trawienie?

Cebula bogata jest w błonnik, który naturalnie wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega problemom z wypróżnianiem. Znajduje się w niej też oligofruktoza, rodzaj błonnika, który może wykazywać lecznicze działanie w przypadku biegunki. Z kolei dzięki zawartym w cebuli fruktanom, naturalnie wzmocniona jest odporność organizmu i zdrowie jelit.