Do świąt zostało już raptem kilka dni, a wy jeszcze nie zabraliście się za gotowanie bigosu? Nic straconego. Ten z poniższego przepisu możecie zrobić nawet w Wigilię rano. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko 30 minut. Zobaczcie, jak uzyskać pyszny smak bez wielogodzinnego stania przy garach.  

Jak zrobić szybki bigos na Wigilię?

Aby przyspieszyć gotowanie bigosu, warto przesmażyć kapustę przed wrzuceniem do garnka. Taka wstępna obróbka zajmuje tylko chwilę, a nie tylko zmiękcza warzywo, ale dodatkowo też wzbogaca jego smak i podkręca kolor. Kolejna ważna kwestia to odpowiednie gotowanie. Wbrew pozorom, aby przyspieszyć robienie bigosu, nie warto podkręcać mocy palnika. Taka metoda może przynieść tylko same kłopoty. Szybkie gotowanie nie wpływa bowiem dobrze ani na smak, ani konsystencję dania, za to sprzyja jego przypalaniu się do dna. Zdecydowanie lepiej będzie więc dusić potrawę na wolnym ogniu, ale za to pod przykryciem. Niepozorna pokrywka znacznie skraca bowiem czas gotowania, a do tego sprawia, że wszystkie smaki lepiej przenikają się wewnątrz garnka. 

Przepis na ekspresowy bigos wigilijny

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • pół szklanki bulionu
  • 2 cebule
  • 3 suszone śliwki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

Przygotowanie:

1. Kapustę drobno szatkujemy i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy ją do dużego garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz śliwki i dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu.

2. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy cebulka się już zarumieni, dorzucamy na patelnię mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Lekko rumienimy zasmażkę i przekładamy ją do garnka z kapustą. 

3. Kapustę z dodatkami doprawiamy koncentratem pomidorowym i dusimy jeszcze przez 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania doprawiamy bigos solą i majerankiem.