Myślicie już o świątecznych piernikach, ale tęsknicie też za jesienną szarlotką? A gdyby tak połączyć oba te przysmaki w jeden deser idealny? Właśnie tak powstała szarlotka piernikowa, która robi furorę na każdym stole. Spróbujcie, a gwarantujemy, że zakochacie się od pierwszego kęsa. 

Jak zrobić szarlotkę o smaku piernika?

Choć piernikowa szarlotka nie różni się znacznie od klasycznej wersji, jeśli chodzi o sposób przygotowania, to niezwykle ważne są 2 dodatki. Po pierwsze niezbędna będzie przyprawa do piernika. Można ją kupić w sklepie w gotowej, paczkowanej wersji, bądź zrobić samodzielnie. Domowa przyprawa do piernika jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale by ją zrobić, potrzebujemy całkiem sporo przypraw, gdyż musimy zmielić razem cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, anyżu, ziele angielskie, kardamon i kolendrę. Warto jednak zrobić tę mieszankę samodzielnie, bo zmielona na świeżo będzie miała znacznie więcej smaku i aromatu.

Drugim ważnym składnikiem, który nadaje temu przepisowi wyjątkowy charakter, są karmelizowane orzechy włoskie. Ten dodatek odpowiada nie tylko za fantastyczny zapach, ale i przyjemnie chrupiącą strukturę pomiędzy kruchym spodem, a delikatnym owocowym nadzieniem. Połączenie korzennego ciasta, słodko-kwaśnych jabłek i wyrazistych orzechów daje absolutnie rozkoszną kombinację, której warto spróbować choć raz. 

Przepis na szarlotkę piernikową

Składniki:

ciasto kruche

  • 600 g mąki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 50 g śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • 15 g przyprawy do piernika

nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • 20 g cukru
  • 5 g cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 150 g orzechów włoskich
  • 80 g masła
  • 30 g cukru
  • 4 białka
  • 80 g cukru pudru

Kroki przygotowania: 

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej śmietanę, żółtka, cukier, przyprawę piernikową i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy na jednolite ciasto.

2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich owijamy folią i chowamy do zamrażarki. Pozostałe dwie wałkujemy i wylepiamy nimi dno blachy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki. 

3. Na patelni rozgrzewamy 80 g masła i 30 g cukru. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą, dorzucamy do nich orzechy włoskie i obtaczamy je w powstałym karmelu. 

4. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, a następnie mieszamy je z cynamonem i goździkami.

5. Wyciągamy z lodówki blachę z ciastem i nakłuwamy spód widelcem. Następnie wykładamy na niego karmelizowane orzechy, a na nich umieszczamy tarte jabłka. 

6. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka.

7. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy pianę z białek.

8. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.