Myślicie już o świątecznych piernikach, ale tęsknicie też za jesienną szarlotką? A gdyby tak połączyć oba te przysmaki w jeden deser idealny? Właśnie tak powstała szarlotka piernikowa, która robi furorę na każdym stole. Spróbujcie, a gwarantujemy, że zakochacie się od pierwszego kęsa.
Jak zrobić szarlotkę o smaku piernika?
Choć piernikowa szarlotka nie różni się znacznie od klasycznej wersji, jeśli chodzi o sposób przygotowania, to niezwykle ważne są 2 dodatki. Po pierwsze niezbędna będzie przyprawa do piernika. Można ją kupić w sklepie w gotowej, paczkowanej wersji, bądź zrobić samodzielnie. Domowa przyprawa do piernika jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale by ją zrobić, potrzebujemy całkiem sporo przypraw, gdyż musimy zmielić razem cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, anyżu, ziele angielskie, kardamon i kolendrę. Warto jednak zrobić tę mieszankę samodzielnie, bo zmielona na świeżo będzie miała znacznie więcej smaku i aromatu.
Drugim ważnym składnikiem, który nadaje temu przepisowi wyjątkowy charakter, są karmelizowane orzechy włoskie. Ten dodatek odpowiada nie tylko za fantastyczny zapach, ale i przyjemnie chrupiącą strukturę pomiędzy kruchym spodem, a delikatnym owocowym nadzieniem. Połączenie korzennego ciasta, słodko-kwaśnych jabłek i wyrazistych orzechów daje absolutnie rozkoszną kombinację, której warto spróbować choć raz.
Przepis na szarlotkę piernikową
Składniki:
ciasto kruche
- 600 g mąki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 50 g śmietany 18%
- 100 g cukru
- 15 g przyprawy do piernika
nadzienie
- 1 kg jabłek
- 20 g cukru
- 5 g cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 150 g orzechów włoskich
- 80 g masła
- 30 g cukru
- 4 białka
- 80 g cukru pudru
Kroki przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej śmietanę, żółtka, cukier, przyprawę piernikową i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, a potem szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z nich owijamy folią i chowamy do zamrażarki. Pozostałe dwie wałkujemy i wylepiamy nimi dno blachy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki.
3. Na patelni rozgrzewamy 80 g masła i 30 g cukru. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą, dorzucamy do nich orzechy włoskie i obtaczamy je w powstałym karmelu.
4. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, a następnie mieszamy je z cynamonem i goździkami.
5. Wyciągamy z lodówki blachę z ciastem i nakłuwamy spód widelcem. Następnie wykładamy na niego karmelizowane orzechy, a na nich umieszczamy tarte jabłka.
6. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka.
7. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy pianę z białek.
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.