Kotlet mielony, gulasz, a może smażona ryba? Cokolwiek planujecie podać na obiad, wszystko będzie smakowało jeszcze lepiej w towarzystwie soczystej i chrupiącej surówki. Ta z poniższego przepisu to najszybszy i najtańszy wybór, który smakuje każdemu i błyskawicznie znika ze stołu.

Z czego zrobić surówkę do obiadu?

Wszyscy wiemy, że kapusta to wdzięczna baza do surówek i sałatek, jednak niekiedy nie mamy na nią pomysłu. Zwykle występuje na naszych stołach w połączeniu z marchewką i jabłkiem, ale to niejedyny sposób na smakowitą mieszankę. Równie pysznie smakuje ona w towarzystwie zielonego ogórka i koperku. Surówka z białej kapusty i ogórka zielonego oraz odświeżającą nutą koperku to obiadowy strzał w dziesiątkę, który pasuje do wszystkich dań, zarówno mięsnych, rybnych, jak i warzywnych.

Przepis podstawowy to tylko 2 bazowe składniki, do tego wystarczy kilka przypraw i ziół. Możemy jednak modyfikować go, dorzucając wszelkie ulubione dodatki. Ten szybki przepis można zajadać od razu, jednak jeszcze lepiej będzie smakował po spędzeniu kilku godzin w lodówce, dlatego warto przygotować ją wcześniej i schłodzić przez 1-2 godziny, a najlepiej nawet przez całą noc. Dzięki temu surówka będzie miała znacznie więcej smaku i aromatu.

Surówka Zachętka - przepis

Składniki:

  • 1 niewielka główka kapusty
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Ogórka myjemy (nie obieramy) i trzemy na tarce o najgrubszych oczkach. Następnie solimy go i odstawiamy na 5 minut, aby puścił wodę.
2. W tym czasie obieramy kapustę z wierzchnich liści, a następnie wykrajamy głąb i drobno siekamy liście. Koperek myjemy i drobno kroimy.
3. Startego ogórka mocno odciskamy w dłoniach z nadmiary wody, a następnie łączymy go z posiekaną kapustą, olejem, sokiem z cytryny i koperkiem.