Wydaje się wam, że najlepsza surówka z marchewki to ta zjedzona u mamy lub babci? Ta receptura może sprawić, że szybko zmienicie zdanie. Spróbujcie zastąpić jabłko innym owocem, a tradycyjna receptura będzie miała mocną konkurencję. Niewielka zmiana robi ogromną różnicę w smaku i aromacie. Przetestujcie sami, a nie pożałujecie.

Surówka z marchewki inaczej

Klasyczny przepis na surówkę z marchewki wygląda w każdym domu bardzo podobnie. Oprócz marchwi, w misce ląduje zwykle jabłko, a wszystko doprawiamy śmietaną lub oliwą i sokiem z cytryny czy octem. Można jednak wyczarować coś znacznie ciekawszego i to tylko za sprawą 1 składnika. Co dodać do marchewki, aby podkręcić jej smak? Najlepiej zastąpić jabłko ananasem, który jest równie słodki, a znacznie bardziej wyrazisty i odświeżający.

Oczywiście zdrowszym wyborem będzie świeży ananas, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć też tego z puszki w słodkim syropie. To niepozorne połączenie samo w sobie daje już połowę sukcesu, dlatego reszta składników jest już typowa i klasyczna. Zobaczcie, jak zrobić surówkę z marchewki i ananasa krok po kroku.

Prosty przepis na surówkę z marchewki i ananasa

Aby wyczarować ten obiadowy przysmak, potrzebne będą tylko 2 duże marchewki, 2 plasterki świeżego ananasa, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku

Najpierw obieramy marchewki, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Z kolei z ananasa odcinamy skórkę i łykowaty środek, a następnie drobno go siekamy. Wszystko przekładamy do miski i łączymy z olejem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Gotowa surówka najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce, gdy wszystkie smaki dobrze się ze sobą przegryzą.