Ten przepis to klasyka w każdym barze mlecznym, a także na szklanych stołówkach. Niestety, często bywa podawana w bardzo podstawowej wersji z mała ilością przypraw i dodatków, przez co ma nieco mdły smak. Wystarczy jednak tylko 1 łyżeczka dodatkowego składnika, aby zmienić ją w wyrazisty dodatek, który podkręci smak każdego obiadu. Zobaczcie, co dodać do surówki marchewkowej, aby stała się ulubieńcem wszystkich domowników.

Co dodać do surówki z marchewki?

Zwykle dodajemy do niej śmietanę lub majonez, jednak, aby surówka z marchewki i jabłka miała bardziej wyrazisty smak i głębszy aromat, warto wzbogacić ją niewielką ilością pewnego popularnego składnika, który większość z nas ma w swoich lodówkach. Zwykle dodajemy do niej śmietanę lub majonez, tymczasem słodycz marchwi i jabłka idealnie przełamuje odrobina musztardy. Jej kwaśno-pikantna nuta sprawia, że wszystkie smaki idealnie się zbalansują, tworząc przepyszną całość.

Jaka musztarda będzie najlepsza do surówki?

Możecie wybrać dowolny ulubiony rodzaj, jednak z uwagi na słodkie nuty marchwi i jabłka, szczególnie polecamy te ostrzejsze, jak sarepska, chrzanowa, rosyjska czy Dijon. Jeśli jednak nie lubicie ostrego jedzenia, możecie postawić na łagodną musztardę delikatesową, kremską, stołową, a nawet miodową. Świetnie smakuje też surówka z marchewki z musztardą francuską, w której chrupią nasiona gorczycy i nadają całości ciekawszej struktury.

Jak zrobić surówkę z marchewki z sosem musztardowym?

Kiedy mamy już wybraną musztardę, potrzebujemy już tylko kilku standardowych składników. Po pierwsze, niezwykle ważny jest tłuszcz, gdyż ułatwia on wchłanianie witamin z marchewki i jabłka. Warto więc postawić na oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Do tego wystarczy już tylko odrobina soku z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie szczypta cukru. Wszystko to dodajemy do startej marchwi z jabłkiem, dokładnie mieszamy i zajadamy ze smakiem.