Surówka z kiszonej kapusty to klasyk, który bardzo często ląduje na polskich stołach. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale świetnie smakuje też podana samodzielnie. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Jest to kwestia użytych przypraw, ale też dodatków, które wrzucamy do tej surówki. Jeśli macie ochotę posmakować jej w nowej wersji – przepis ze składnikiem, który zwykle ląduje w zupie pomidorowej, sprawdzi się doskonale.

Niecodzienny dodatek do surówki z kapusty kiszonej

Żeby urozmaicić smak surówki z kapusty kiszonej, dodajcie do niej świeżą bazylię. Ten składnik świetnie podkręci jej smak, ale nada też świeżości, lekkości i niesamowitego aromatu. Wystarczą 2-3 listki tej przyprawy wrzucone do surówki. Choć to połączenie może wam się wydać nieco dziwne – gwarantujemy, że naprawdę warto spróbować.

Oprócz klasycznych składników dodajcie jeszcze też marchewkę i kawałek pora oraz selera. Poza nimi i dorzuceniem bazylii surówka nie wymaga już żadnych "udziwnień"

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej z bazylią

Potrzebne składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 większa marchewka
  • kawałek selera
  • por (biała część)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta kminku
  • 2-3 listki świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw odciśnijcie kapustę z soku, a następnie posiekajcie ją i włóżcie do miski.
  2. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce. To samo zróbcie z selerem.
  3. Posiekajcie pora i razem z innymi warzywami przełóżcie do miski z kapustą.
  4. Posiekajcie drobno listki bazylii i dodajcie je do sałatki.
  5. Całość doprawcie pieprzem, solą i kminkiem.
  6. Dolejcie 2-3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszajcie.