Surówka z kiszonej kapusty to klasyk, który bardzo często ląduje na polskich stołach. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale świetnie smakuje też podana samodzielnie. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Jest to kwestia użytych przypraw, ale też dodatków, które wrzucamy do tej surówki. Jeśli macie ochotę posmakować jej w nowej wersji – przepis ze składnikiem, który zwykle ląduje w zupie pomidorowej, sprawdzi się doskonale.
Niecodzienny dodatek do surówki z kapusty kiszonej
Żeby urozmaicić smak surówki z kapusty kiszonej, dodajcie do niej świeżą bazylię. Ten składnik świetnie podkręci jej smak, ale nada też świeżości, lekkości i niesamowitego aromatu. Wystarczą 2-3 listki tej przyprawy wrzucone do surówki. Choć to połączenie może wam się wydać nieco dziwne – gwarantujemy, że naprawdę warto spróbować.
Oprócz klasycznych składników dodajcie jeszcze też marchewkę i kawałek pora oraz selera. Poza nimi i dorzuceniem bazylii surówka nie wymaga już żadnych "udziwnień"
Przepis na surówkę z kapusty kiszonej z bazylią
Potrzebne składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 większa marchewka
- kawałek selera
- por (biała część)
- 2-3 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta kminku
- 2-3 listki świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Najpierw odciśnijcie kapustę z soku, a następnie posiekajcie ją i włóżcie do miski.
- Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce. To samo zróbcie z selerem.
- Posiekajcie pora i razem z innymi warzywami przełóżcie do miski z kapustą.
- Posiekajcie drobno listki bazylii i dodajcie je do sałatki.
- Całość doprawcie pieprzem, solą i kminkiem.
- Dolejcie 2-3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszajcie.