Szukacie pomysłu na zdrowy, smaczny i chrupiący dodatek do kotleta czy ryby? Jeśli surówka z czerwonej kapusty wydaje się wam już nudna, zastosujcie prosty twist i doprawcie ją pewnym nietypowym składnikiem. Choć nie kojarzy się on z surówką, to prawdopodobnie większość z was ma go teraz w swoich domach. Poznajcie ten prosty patent i przetestujcie go na dzisiejszy obiad.

Co dodajemy do surówki z czerwonej kapusty?

Surówka z czerwonej kapusty to banalnie prosty przepis, który można wyczarować z dosłownie kilku składników. To warzywo świetnie komponuje się przeróżnymi składnikami, jednak zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w towarzystwie jabłka i marchewki. Do tego wystarczy już tylko oliwa, przyprawy i odrobina kwaśnej nuty na przełamanie smaku. W tej roli zazwyczaj obsadzamy ocet lub sok z cytryny, jednak najlepsi szefowie kuchni często używają soku z pomarańczy. Dodaje on surówce nie tylko kwaśnej, ale i słodkiej nuty, a przy okazji również fantastycznego aromatu. Ta niepozorna zmiana robi wielką różnicę, wspaniale podkręcając smak i zapach surówki. Warto więc przetestować ten pomysł, szczególnie teraz, gdy prawie każdy z nas ma w domu zapas pomarańczy po świętach. 

Surówka z czerwonej kapusty z sokiem z pomarańczy – przepis

Składniki:

  • 0,5 główki kapusty czerwonej
  • 1 marchew
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Kapustę drobno szatkujemy, a następnie posypujemy solą, lekko ugniatamy dłońmi i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła.

2. W tym czasie obieramy marchew i jabłko, a potem ścieramy je na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do kapusty. 

3. Rozdrobnione składniki mieszamy z oliwą i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Wszystkie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

4. Gotową surówkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i odstawiamy do lodówki na 30 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.