Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta to jeden z wyznaczników zdrowego trybu życia. Jadłospis powinien bazować na urozmaiconych, najlepiej sezonowych i lokalnych produktach. Zaleca się unikania produktów przetworzonych, z długą listą wzmacniaczy smaków czy konserwantów. Rekomenduje się za to domowe gotowanie, z użyciem różnych technik przygotowania posiłków. Te reguły nie zawsze łatwo wprowadzić w codzienne zwyczaje, szczególnie na przednówku (czyli tuż przed wiosną i kolejnym sezonem na świeże warzywa i owoce). Są jednak pewne podstawowe kroki, które pomogą w tej kwestii. Bazą powinien być odpowiedni przepis - dostosowany do naszych umiejętności, ale też czasu. Kolejny element to akcesoria i wyposażenie naszej kuchni - w tym temacie z pomocą przychodzą producenci - eksperci w dziedzinie sprzętu do gotowania. Dla dobrej organizacji w kuchni warto wybierać akcesoria z jednej linii - kompleksowo pokryją one nasze potrzeby. Taki zestaw znajdziemy w ofercie marki Fiskars. I trzeci ostatni, ale niemniej ważny punkt, to plan na wykorzystanie wcześniej przygotowanych posiłków. Poniżej w praktyce podpowiadamy, jak wybierać przepisy, sprzęt i sztuczki w stylu zero lub less waste.
#1 Odpowiedni przepis - baza do kulinarnego sukcesu
Śniadanie na gorąco to przełamanie codziennej nudy w postaci kanapek. Możemy postawić oczywiście na tosty, czyli kanapki na gorąco w podstawowej wersji (szynka + ser) lub w połączeniu mniej standardowym, czyli dodatkiem kilku rodzajów sera, warzyw i przypraw. Te pyszności możemy przygotować zarówno w tosterze, jak i na patelni. I co ciekawe, właśnie patelnia z odpowiednią powłoką, wygodną rączką i średnicą, która pomieści 2-3 kanapki na raz, jest rekomendowana także przez szefów kuchni. Ta propozycja to początek wachlarza możliwości. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się też owsianki i jaglanki - przygotowywane na bazie mleka krowiego lub napoju roślinnego. Zarówno wersja na słodko (np. z bananem) czy na wytrawnie z grillowanymi warzywami. Ulubione przepisy dobrze jest zebrać w jednym miejscu (np. jako ulubione przepisy w książce kucharskiej na profilu w serwisie mojegotowanie.pl), a później wykorzystywać je w praktyce, lekko modyfikując je w zależności od zawartości lodówki.
Szybki sposób na śniadanie na ciepło to omlet z warzywami - takimi, jakie lubimy i akurat mamy w kuchni. Składniki na jeden omlet to łyżeczka masła klarowanego, 2 jajka, przyprawy i wspomniane dodatki. Szpinak i pomidorki koktajlowe? Jarmuż i suszone pomidory? A może oliwki i szpinak? Wszystkie opcje to uczta dla podniebienia. Zanim wylejemy jajeczną masę na patelnię z masłem, dobrze jest ubić ją z łyżką wody - konsystencja będzie wtedy idealna. Omlet smażymy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, choć to nie jest konieczne. Jeśli zależy nam na mniej kalorycznym daniu - zrezygnujmy z masła, ale zadbajmy o dobrą patelnię. Do każdego rodzaju omletów sprawdzi się patelnia marki Fiskars z linii Hard Face, która posiada wyjątkowo trwałą powłokę Hardtec Superior+™. To rozwiązanie sprawia, że ominie nas problem przypalania czy przywierania potraw. Grube dno i aluminiowy korpus doskonale rozprowadzają ciepło. Co ważne - patelnia może być używana na wszystkich rodzajach kuchenek, a technologia Energy Base sprawia, że naczynie szybciej nagrzewa się na płytach ceramicznych w porównaniu do zwykłych patelni.
Macie nieco więcej czasu na leniwe, weekendowe śniadanie? Zróbcie z nami smakowite amerykańskie placuszki. Pancakes, bo o nich mowa, świetnie smakuje na gorąco. Do ich przygotowania przydadzą się podstawowe składniki, a do usmażenia - aluminiowa patelnia Fiskars z serii Hard Face. Wyróżnia ją bardzo wytrzymała powłoka Hardtec Superior+™, która zapobiega przywieraniu. Patelnia ma specjalny kształt - dostosowany do takiego śniadania na gorąco i nie tylko! To najprostszy sposób, aby przygotować doskonałe placki w idealnym kształcie. Nowoczesny, czarny design uzupełniony jest bakelitową rączką, która nie nagrzewa się i gwarantuje pewny chwyt. Dzięki temu pancakes to dziecinnie prosty przepis!
Składniki na 15 pancakes:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- Jajko, olej, maślankę, mąkę, cukier, sól i sodę łączymy na gładką masę.
- Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy kilkanaście sekund z każdej strony na złoty kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
#2 Niezbędne akcesoria - praktyczni pomocnicy w kuchni
Oczekiwany efekt, czyli smakowity posiłek, uzyskamy dzięki dobrym składnikom, sprawdzonemu przepisowi, ale też odpowiednim gadżetom w kuchni. Podstawowe wyposażenie kuchni powinno zawierać elementy, które przydadzą nam się do konkretnych dań. I mówiąc wprost - zdecydowanie ułatwią ich przygotowanie. Kierując się wygodą i praktycznością gotowania, sprawdźmy, czy sprzęt można myć w zmywarce. To zdecydowanie sprzyja utrzymaniu czystości w kuchni. Istotny punkt w charakterystyce sprzętu to także przeznaczenie do typów kuchenek - tak, aby dopasować ich użytkowanie do wielu kuchni. Wspomniane wyżej patelnie pod konkretne dania, to propozycje dla fanów tychże potraw. A tym samym sposób, aby dojść do perfekcji zarówno w przygotowaniu placków i omletów, jak i naleśników oraz krokietów. Znajdziemy je w ofercie marki Fiskars tuż obok innych praktycznych akcesoriów. Na uwagę zasługuje specyfikacja produktów Hard Face - gruba powłoka, wygodna rękojeść i ponadczasowy wygląd sprawiają, że nadają się do każdej kuchni.
#3 Zero waste rozwiązania - jak nie marnować jedzenia i pieniędzy
Codzienny plan posiłków, dobre przepisy i użyteczny sprzęt czasami nie wystarczą, aby uniknąć wpadki z nadmiarem jedzenia. Popularny w ostatnich latach trend zero waste, a tak naprawdę dobrze znany z babcinej kuchni sposób na resztki - można w praktyce zastosować również do przepisów na śniadanie na gorąca, a także do ciepłej kolacji. I możemy popisać się tutaj prawdziwymi kulinarnymi eksperymentami! Wspomniane placki - sprawdzą się na podwieczorek - wystarczy porwać placuszki na kawałki, zalać waniliowym sosem i zapiec chwilę w naczyniu żaroodpornym. Do pierwszego i ostatniego posiłku dnia możemy wykorzystać też pozostałości po obiedzie. Kalafior pokrojony na plastry w formie "steków" to świetny dodatek do sałatki na gorąco - pomysł na kolację. Wystarczy chwilę podsmażyć go na głębszej patelni - w patelni Fiskars Technologia Energy Base sprawia, że naczynie szybciej nagrzewa się na płytach ceramicznych w porównaniu do zwykłych patelni. Tym samym możemy uzyskać efekt idealnie zarumienionego warzywa. Do tego sos na bazie podsmażonego czosnku i jogurtu - coś pysznego! Podane z blanszowanym jarmużem (pamiętajcie o usunięciu twardych łodyżek) w garnku z wygodnym system do odcedzania. Garnek Hard Face ze szklaną pokrywką - posiada silikonowe wykończenie, ujście pary i możliwość odcedzania potrawy - to cechy, które ułatwiają gotowanie nie tylko warzyw.
Kolejny pomysł na zero waste kolację na gorąco to zupa z pieczonych warzyw. Połączone z bulionem, zblendowane i doprawione ulubionymi przyprawami stanowią doskonałe, szybkie i sycące danie. Możemy podać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Składniki na zupę z pieczonych warzyw:
- 800 g dyni hokkaido
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz mielony, papryka słodka, chili
Przygotowanie:
- Dynię, marchew, pietruszkę, cebulę, ziemniaki i kapustę kroimy na kawałki. Mieszamy z olejem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut. Po 30 minutach dokładamy jeszcze obrane ząbki czosnku. Warzywa powinny być miękkie.
- Warzywa przekładamy do garnka, zalewam wodą lub bulionem, doprawiamy. Gotujemy około 10 minut. Miksujemy blenderem, dodajmy koncentrat pomidorowy. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy więcej wody i jeszcze chwilę gotujemy.
Powyższe podpowiedzi i przepisy to tylko start do kulinarnych eksperymentów. Z pewnością dobre rozplanowanie zakupów spożywczych, dobór odpowiednich akcesoriów i zamysł, co zrobić z resztkami, które nadal mogą być smaczne, ułatwią nam codzienne przygotowywanie pyszności dla siebie i najbliższych.