Staracie się ograniczać słodycze, ale czasem nachodzi was ochota na czekoladowy deser? Ten przepis uratuje każdego łasucha na diecie. Z powodzeniem zastąpi kilka kostek czekolady lub miseczkę lodów, a ma kilkakrotnie mniej kalorii. Potrzebujecie tylko kilku składników, a 2 z nich to prawdziwe skarby dla zdrowia i urody.

Z czego zrobić dietetyczny deser czekoladowy?

Jak zrobić szybki deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapomnijcie o maśle, mące czy rozpuszczonej czekoladzie. Będziecie potrzebowali tylko kefiru, żelatyny, wody i odrobiny gorzkiego kakao. Do takiej bazy przyda się jeszcze tylko odrobina ulubionego słodziła. Może być to niewielka ilość cukru lub miodu, a w jeszcze bardziej dietetycznej wersji - ksylitol, erytrol lub stewia. Jeśli macie wszystkie składniki pod ręką, nie czekajcie ani chwili dłużej, tylko bierzcie się za przygotowania. To banalnie proste, gdyż deser robi się prawie sam, jednak na koniec musimy uzbroić się w cierpliwość.

Przepis na mus czekoladowy na kefirze

Najpierw musimy rozpuścić 1 łyżkę żelatyny w 50 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut. W tym czasie możemy zmiksować szklankę kefiru z 1 łyżką kakao i odrobiną cukru, aż masa dobrze się napowietrzy i pojawią się na niej bąbelki. Kolejny krok to lekkie podgrzanie wody z żelatyną i porządne jej rozmieszanie, a następnie dokładne połączenie wszystkich składników.

Gotową masę przelewamy do szklanek lub pucharków i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Tak przygotowany mus można zajadać solo lub urozmaicić ulubionymi owocami, bakaliami lub orzechami.