Tomasz Strzelczyk regulanie częstuje swoich widzów smakowitymi recepturami na różnego rodzaju przetwory do słoików, ale ten jest inny niż wszystkie. Mało kto wie bowiem co to jest adżika, a wersja Strzelczyka dodatkowo zawiera pewne wariacje. Zmiany wprowadzone do oryginalnej receptury są jednak trafione w punkt i gotowa pasta, czy też sos, zachwyca każdego i pasuje do wielu dań. Zobaczcie, jak zrobić ten wyjątkowy specjał i od razu przygotujcie więcej słoików, bo z pewnością szybko znikną ze spiżarni.
Co to jest adżika?
Adżyka to popularna w kuchni gruzińskiej pasta z papryki, czosnku, soli i ziół. Oryginalny przepis często zawiera również orzechy włoskie, czy kolendrę, ale Tomasz Strzelczyk postanowił nieco go zmodyfikować i dorzucić tu soczyste, aromatyczne pomidory, które nie zawsze pojawiają się w wersji gruzińskiej. W ten sposób powstała "słowiańska adżika", czyli jego autorski sos pomidorowo-paprykowy inspirowany gruzińskim przysmakiem.
Do czego służy adżika? W kuchni gruzińskiej taką pastę wykorzystuje się na wiele sposobów, między innymi jako wkładka do zup i sosów, ale także jako dodatek do dań mięsnych czy wegetariańskich. Wersję Tomasza Strzelczyka możecie więc stosować podobnie, a w każdym dniu taki pomidorowo-paprykowy sos sprawdzi się doskonale. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku, aby zbyt mocno się nie napracować, a jednocześnie uzyskać doskonały smak i aromat.
Jak zrobić adżikę w wersji Tomasza Strzelczyka? Sprytny patent z czosnkiem ułatwi sprawę
Przepis na adżikę słowiańską Tomka Strzelczyka nie jest trudny i wystarczy tylko pokroić dużą ilość pomidorów oraz papryki oraz sporo czosnku, bo aż 350 g, a taką ilość ząbków długo obierałoby się nożykiem, więc Strzelczyk pokazał na to sprytny patent. Ulubiony kucharz internautów radzi, aby po prostu zalać ząbki czosnku wrzątkiem i odstawić na chwilę, a wtedy skórka odejdzie z nich znacznie łatwiej i szybciej. Gdy przyszykujecie już czosnek, na koniec wszystkie warzywa trzeba już tylko przepuścić przez maszynkę i rozdrobnić na gładką pastę, którą należy potem ugotować z przyprawami, a w tej roli występują cukier, sól i ocet.
Tyle w zupełności wystarczy, aby otrzymać głęboki smak i aromat, ale liczą się tu odpowiednie proporcje każdego dodatku. Zobaczcie więc dokładny przepis Tomasza Strzelczyka poniżej i koniecznie przygotujcie sobie taki aromatyczny sos na zimę. Z podanych proporcji powinno wam wyjść aż 6 dużych słoików, więc taka porcja powinna wystarczyć na wiele smakowitych obiadów.
Słowiańska adżika - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4,5 kg pomidorów,
- 4 kg czerwonej papryki,
- 350 g czosnku,
- 3 papryczki chili,
- 110 g soli kamiennej,
- 110 ml octu 10 %,
- 150 g cukru.
Przygotowanie:
- Ząbki czosnku zalejcie wrzątkiem i odstawcie na chwilę, a to ułatwi wam potem obieranie tylu ząbków na raz.
- W międzyczasie pomidory umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Również pozbawioną pestek pokrójcie w dłuższe paski, a z papryczek usuńcie tylko ogonki.
- Sparzony czosnek pozbawcie łupinek i zmielcie w maszynce, razem z pomidorami, papryką i chili.
- Gotową pastę przerzućcie do dużego garnka i zagotowujcie, a potem dodajcie sól, ocet, cukier.
- Tak przygotowany sos gotujcie na małej mocy palnika przez około 45 minut, aż mocno odparuje.
- Gdy sos paprykowo-pomidorowy zgęstnieje i się rozwarstwi , wymieszajcie go, a następnie przelejcie go do czystych i wyparzonych słoików. Nakrętki mocno zakręćcie i odstawcie słoje do góry dnem, aby się zassały.
- Słoiki zostawcie tak aż do wystygnięcia i dopiero wtedy odstawcie je do spiżarni lub piwnicy.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

















