Skorupki jajek to częsty odpad w naszych kuchniach, ale mało kto wie, że wyrzucanie tych drobinek do kosza to prawdziwe marnotrawstwo. Można z nich bowiem zrobić świetny specyfik do czyszczenia. Po rozdrobnieniu na drobny proszek stają się one bowiem świetną bazą do ścierającej pasty, która z łatwością doczyści nawet najbardziej brudne, zaschnięte i przypalone powierzchnie. Trzeba je jednak najpierw wymieszać z 2 popularnymi składnikami z kuchni, a wtedy powstanie skuteczna pasta na wszelkiego rodzaju zabrudzenia. 

Skorupki jajek - pomocnik w czyszczeniu kuchni

Same rozdrobnione skorupki jajek dają już świetny czyszczący efekt, ale gdy dodatkowo wymieszajcie je z odrobiną wygazowanej coli i płynem do mycia naczyń, otrzymacie najlepszą domową pastę do szorowania garnków, rusztów kuchenki gazowej, zlewów czy innych trudnych zabrudzeń.

Pamiętajcie jednak, że taki domowy środek do sprzątania nie nadaje się do delikatnych powierzchni, gdyż przez mocne właściwości ścierające, po prostu może je zarysować. Stosujcie go więc tylko na takie garnku czy patelnie, które nie mają specjalnych powłok. Poniżej znajdziecie sprawdzone proporcje do przygotowania takiej mieszanki. Spróbujcie ją zrobić i zobaczcie na własne oczy, jak świetnie działa. 

Jak zrobić domową pastę do czyszczenia?

Aby przygotować taki domowy specyfik do czyszczenia spalenizny wystarczy wymieszać:

  • skorupki z 6 jajek,
  • pół szklanki wygazowanej coli,
  • ćwierć szklanki płynu do mycia naczyń. 

Najpierw rozdrobnijcie skorupki w moździerzu, blenderze lub po prostu wsypując je do woreczka i gniotąc go wałkiem lub tłuczkiem. Następnie całość zalejcie colą, dodajcie płyn do mycia naczyń i wymieszajcie. Gotową papkę nakładajcie wprost na przypalenia, potem pocierajcie całość gąbką okrężnymi ruchami. Na koniec zostawcie mieszankę na 30 minut i dopiero potem spłuczcie naczynie. 

Inne sposoby na kuchenne mieszanki do czyszczenia

Jeśli natomiast nie macie pod ręką coli, możecie wymieszać rozdrobnione skorupki jajek z sodą oczyszczoną i odrobiną octu, a powstanie równie skuteczny preparat czyszczący. Ważne jednak, aby nie dolać zbyt dużo octu, aby gotowa mieszanka miała konsystencję gęstej papki. Róbcie więc to stopniowo, wlewając dosłownie po łyżeczce kwaśnego płynu, aż uzyskacie odpowiednią gęstość.

Innym ciekawym sposobem jest wymieszanie pokruszonych skorupek jaj z pastą do zębów, aby powstała pasta do czyszczenia fug. Taka papka świetnie poradzi sobie ze wszystkich zabrudzeniami i pomoże nie tylko utrzymać w czystości przestrzenie pomiędzy kafelkami, ale też lekko je wybielić. 

Jak można wykorzystać skorupki z jajek? Więcej pożytecznych zastosowań

Taka kuchenna pasta do czyszczenia to jednak tylko ułamek tego, co można zrobić ze skorupek jaj. Okazuje się, że ten popularny odpad genialnie sprawdza się do wielu domowych zadań, a najciekawsze z nich to:

  • nawożenie roślin ogrodowych i doniczkowych (podsypujcie rozdrobnionymi skorupkami glebę dookoła roślin lub przygotujcie z nich płynny nawóz),
  • ostrzenie nożyków blendera (wsypcie skorupki jaj do pojemnika i zacznijcie je blendować przez kilka sekund, a ostrza od razu staną się jak nowe),
  • wybielenia ubrań (po prostu wsypcie pokruszone skorupki jaj do woreczka lnianego i wrzućcie go do bębna pralki razem z jasnymi ubraniami).