Mięso już rozbite i przyprawione, jajko czeka rozmącone w misce, ale okazuje się, że skończyła się bułka tarta? Nie musicie ubierać się i biec do sklepu. Wystarczy użyć pewnego zamiennika, który często gości na naszych stołach na śniadanie. Ten produkt genialnie zastąpi bułkę i będzie o wiele zdrowszy.

W czym panierować kotlety schabowe, aby były jeszcze smaczniejsze?

Jeśli w szafce właśnie skończyła się bułka tarta lub po prostu przejadła wam się klasyczna panierka na jej bazie, możecie wykorzystać jako zamiennik inny produkt, który często macie w kuchniach. Okazuje się, że aby uzyskać złocistą, chrupiącą i smaczną skorupkę na mięsie najlepiej użyć płatków owsianych. Ten niedrogi składnik fantastycznie zastąpi bułkę, a nawet ją przebije.

Dlaczego warto robić panierkę z płatków owsianych?

Ten składnik zachowuje się na patelni nawet lepiej niż bułka tarta, gdyż trudno jest go przypalić, a pięknie rumieni się na oleju i szybko zyskuje chrupkość. Co więcej, panierka z płatków owsianych jest znacznie zdrowsza i bardziej wartościowa, a także syci na dłużej. Warto też wspomnieć, że płatki owsiane znacznie mniej chłoną tłuszcz podczas smażenia, więc takie kotlety schabowe będą też bardziej dietetyczne.

Jak panierować kotlety w płatkach owsianych? Oczywiście możemy użyć ich w całości, ale lepiej przykleją się do mięsa obtoczonego w jajku, jeśli wcześniej rozdrobnimy je nieco w blenderze. Stopień zmielenia zależy już tylko od naszych preferencji, ale ważne, aby nie rozdrobnić ich zbyt mocno, bo wtedy zamiast chrupiących granulek otrzymamy gładką mąkę owsianą. 

Inne pomysły na nietypowe schabowe

Jeśli szukacie innych wariacji na temat klasycznych kotletów schabowych, koniecznie przetestujcie też obtoczenie ich w:

  • cieście piwnym,
  • panierce z panko,
  • płatkach kukurydzianych,
  • sezamie,
  • mielonych orzechach.