Siemię lniane to genialny składnik diety, dlatego coraz chętniej dodajemy je do naszych list zakupów. W sklepach czasem znajdziemy jednak aż dwa rodzaje do wyboru i wtedy pojawia się pytanie, które siemię lniane jest zdrowsze? Okazuje się, że tylko w jednym z nich znajdziemy więcej wartościowego białka i błonnika. Zobaczcie, czym jeszcze się różnią i następnym razem wybierzcie dobrze. 

Jakie są odmiany lnu?

Choć nie każdy o tym wie, siemię lniane znajdziemy w wersji brązowej oraz złocistej. Odmienny kolor wynika z zawartości pigmentu, a ten zależy od techniki uprawy ziaren. To jednak niejedyna różnica pomiędzy 2 typami lnu, gdyż różnią się one też smakiem. Otóż ciemniejsze siemię ma silniejszy maślano-orzechowy posmak, a w tym złotym jest on mniej wyczuwalny

Złocisty len jest nieco mniej popularny i wynika to głównie z dwóch czynników, czyli ceny i dostępności. Ten rodzaj znajdziemy bowiem głównie w sklepach ze zdrową żywnością, a nie we wszystkich popularnych marketach. Kosztuje też nieco więcej niż klasyczne brązowe siemię lniane, stąd ma mniejsze grono fanów. Pozostaje jednak pytanie, które siemię lniane jest lepsze, jasne czy ciemne? Odpowiedź okazuje się zaskakująca.

Które siemię lniane jest zdrowsze?

Niełatwo wprost odpowiedzieć na to pytanie, bo każdy z rodzajów ma swoje plusy. Czym się różni siemię lniane złociste od zwykłego? Po pierwsze, wyróżniają się one wartościami odżywczymi, bo len złocisty ma więcej białka i błonnika, niż ten brązowy

Kolejną różnicą jest kaloryczność, gdyż złote siemię lniane ma mniejszą zawartość tłuszczu, a co za tym idzie mniej kalorii. Ponadto w złocistych ziarnach przeważają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasu linolenowego i alfa-linolenowy, a w brązowych - jednonasycone kwasy i nieco wyższe stężenie przeciwutleniaczy. 

Trudno więc jednoznacznie wskazać faworyta, bo wszystko zależy od tego, jakie wartości są dla was najważniejsze. Jeśli jednak jeszcze nie mieliście okazji posmakować złocistego wariantu, spróbujcie chociaż raz i wtedy sami wybierzcie swojego ulubieńca.