Nie zdążyliście wstawić zakwasu na żurek? Nic straconego. Możecie zastąpić go serwatką, tworząc szybszą i prostszą alternatywę. Ta zupa smakuje tak samo dobrze, a wymaga znacznie mniej pracy. Zobaczcie przepis na serwatczankę i przetestujcie go na tegoroczne święta.

Serwatczanka - z czym to się je?

Serwatczanka, czyli żurek na serwatce, to przepis pochodzący z Podkarpacia. Jak wskazuje sama nazwa, bazą do tego przysmaku jest serwatka, która idealnie zastępuje zakwas, a przy tym jest też bardzo zdrowa. Dzięki niej zupę robi się zdecydowanie szybciej i prościej, choć zarówno smakiem, jak i wyglądem do złudzenia przypomina tradycyjny żurek staropolski. 

Jak zrobić zupę na serwatce? To banalnie proste i błyskawiczne zadanie. Wystarczy zagotować ją z bulionem, najlepiej przygotowanym na wędzonce, a następnie wymieszać taką bazę ze wszystkimi dodatkami. Wszystko to nie zajmie dłużej niż 20 minut, więc taki zamiennik żurku możecie przygotować nawet na świeżo przed samym wielkanocnym śniadaniem. Zobaczcie, jakie to proste. 

Zupa serwatczanka - przepis

Jak zrobić żurek na serwatce? Potrzebne będzie: 1,5 l serwatki, 0,5 l wywaru na wędzonce, 5-6 ugotowanych na twardo jajek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 2 łyżki masła, 6 łyżek tartego chrzanu, 300 g boczku wędzonego, 300 g wędzonej kiełbasy oraz sól i pieprz do smaku.

Serwatkę i wywar wlewamy do garnka i zagotowujemy. W tym czasie obieramy ugotowane jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z odrobiną rosołu na gładki płyn, a białka drobno kroimy.

Przygotowujemy też mięsa, czyli kroimy kiełbasę w plastry i boczek w kostkę, a następnie podsmażamy je na patelni. Obieramy też czosnek i  przeciskamy go przez praskę.

Do wrzącej zupy dodajemy utarte żółtka, czosnek, majeranek, masło oraz chrzan i wszystko mieszamy. Następnie dorzucamy też kiełbasę, boczek i pokrojone wcześniej białka.