Jajecznica, choć jest bardzo prostym daniem, które większości osób smakuje, również może być przedmiotem sporów. Jedni wolą, gdy jest mocno ścięta, inni wręcz przeciwnie - preferują kremową, wręcz rozpływającą się na talerzu jajecznicę. Jeżeli należycie do tej drugiej grupy i nie wiecie, co zrobić, by jajecznica miała taką konsystencję, śpieszymy z pomocą. Co więcej - wcale nie musicie do niej dodawać mleka albo śmietany! Zobaczcie sami, w jaki sposób przygotować taką aksamitną jajecznicę. 

Jak zrobić kremową jajecznicę?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miseczki i dodajcie od nich sól i pieprz. Następnie, za pomocą widelca lub trzepaczki, wymieszajcie lekko jajka. Nie musi to być jednolita masa jak na omlet - chodzi o to, by białka i żółtka się połączyły.
  2. Rozpuśćcie masło na patelni. Co ważne - należy to robić na małym ogniu, by patelnia nie była nadmiernie rozgrzana.
  3. Kiedy masło już całkowicie się rozpuści, wlejcie jajka na patelnię. Nadal smażcie na najmniejszej mocy palnika. Jeżeli używacie kuchenki indukcyjnej, wystarczy ustawienie 3 lub 4 (w przypadku kuchenek o skali od 1 do 9). 
  4. Mieszając, powoli smażcie jajecznicę, cały czas na bardzo małym ogniu. Jeśli zauważycie, że jajka zaczynają przywierać do patelni i się ścinać, to jeszcze zmniejszcie ogień. 

Po około 8, a nawet 12 minutach, jajecznica jest już gotowa. 

Jakie dodatki do jajecznicy?

Podany wyżej przepis to klasyczna receptura na jajecznicę na maśle, choć oczywiście możecie dodać do niej ulubione dodatki. W takim przypadku zalecamy, by podsmażyć je wcześniej i ostudzić, a dopiero później dodać do masy jajecznej i smażyć powoli, według instrukcji podanej w powyższym przepisie. Taka kremowa jajecznica będzie dobrze smakować z cebulą, szynką albo pieczarkami. Warto też, po usmażeniu, posypać ją pokrojonym drobno szczypiorkiem.