Jajecznica, choć jest bardzo prostym daniem, które większości osób smakuje, również może być przedmiotem sporów. Jedni wolą, gdy jest mocno ścięta, inni wręcz przeciwnie - preferują kremową, wręcz rozpływającą się na talerzu jajecznicę. Jeżeli należycie do tej drugiej grupy i nie wiecie, co zrobić, by jajecznica miała taką konsystencję, śpieszymy z pomocą. Co więcej - wcale nie musicie do niej dodawać mleka albo śmietany! Zobaczcie sami, w jaki sposób przygotować taką aksamitną jajecznicę.
Jak zrobić kremową jajecznicę?
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wbijcie jajka do miseczki i dodajcie od nich sól i pieprz. Następnie, za pomocą widelca lub trzepaczki, wymieszajcie lekko jajka. Nie musi to być jednolita masa jak na omlet - chodzi o to, by białka i żółtka się połączyły.
- Rozpuśćcie masło na patelni. Co ważne - należy to robić na małym ogniu, by patelnia nie była nadmiernie rozgrzana.
- Kiedy masło już całkowicie się rozpuści, wlejcie jajka na patelnię. Nadal smażcie na najmniejszej mocy palnika. Jeżeli używacie kuchenki indukcyjnej, wystarczy ustawienie 3 lub 4 (w przypadku kuchenek o skali od 1 do 9).
- Mieszając, powoli smażcie jajecznicę, cały czas na bardzo małym ogniu. Jeśli zauważycie, że jajka zaczynają przywierać do patelni i się ścinać, to jeszcze zmniejszcie ogień.
Po około 8, a nawet 12 minutach, jajecznica jest już gotowa.
Jakie dodatki do jajecznicy?
Podany wyżej przepis to klasyczna receptura na jajecznicę na maśle, choć oczywiście możecie dodać do niej ulubione dodatki. W takim przypadku zalecamy, by podsmażyć je wcześniej i ostudzić, a dopiero później dodać do masy jajecznej i smażyć powoli, według instrukcji podanej w powyższym przepisie. Taka kremowa jajecznica będzie dobrze smakować z cebulą, szynką albo pieczarkami. Warto też, po usmażeniu, posypać ją pokrojonym drobno szczypiorkiem.