Schab to szlachetne, lecz bardzo wymagające mięso. Dania z niego przygotowane często wychodzą zbyt suche i twarde. Powodem takiego stanu rzeczy jest niemal całkowity brak tłuszczu w schabie. W przypadku potraw mięsnych to właśnie on jest naturalnym nawilżaczem i generatorem miękkości.
Jak upiec soczysty i miękki schab?
Jeżeli marzy się wam mięciutka pieczeń ze schabu, to powinniście upiec go w mleku. Nie mamy tu na myśli wielogodzinnego moczenia mięsa w tym płynie, które stosowane jest w przypadku kotletów schabowych, tylko dodanie mleka na etapie obróbki cieplnej. Tak przyrządzony schab będzie wyjątkowo delikatny, kruchy i pełen wilgoci.
- Zamarynujcie 2-kilogramowy kawałek mięsa w oleju i ulubionych przyprawach.
- Obsmażcie je na patelni ze wszystkich stron.
- Włóżcie do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną cebulą.
- Wlejcie mleko, tak by przykryło 2/3 wysokości mięsa i zamknijcie naczynie pokrywką.
- Pieczcie 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po godzinie obróćcie schab, a pod koniec pieczenia zdejmijcie pokrywkę, aby potrawa się zarumieniła.
Jak zatrzymać soki w pieczeni?
Aby mięso zatrzymało w sobie większość soków, należy je przed pieczeniem zblanszować we wrzątku lub obsmażyć na patelni. Ten zabieg pozwala zamknąć pory mięsa i zapobiega nadprogramowemu uciekaniu drogocennej wilgoci podczas pieczenia.
Jeżeli chcecie dodatkowo nawilżyć chude mięso, możecie obłożyć je tłustym boczkiem, a następnie obwiązać sznurkiem. Taki chrupiący boczek stanowi smakowity dodatek do różnego rodzaju pieczeni.