Już za chwilę wszyscy będziemy gotować i kroić warzywa oraz jajka na sałatkę jarzynową. Zanim jednak wymieszacie je z majonezem, dorzućcie do miski jeszcze 1 dodatkowy składnik. Już 1 łyżeczka tego produktu genialnie podkręci smak potrawy i sprawi, że nikt jej się nie oprze. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.

Co dodać do sałatki, żeby nie była mdła?

Warzywa, jajka, groszek, ogórki i jabłko to klasyczny skład większości sałatek jarzynowych. To połączenie tworzy pyszną, lecz dość łagodną w smaku kompozycję, która dla niektórych może wydawać się zbyt mdła. Warto więc wzbogacić ją pewnym charakternym dodatkiem, który sprawi, że potrawa nabierze znacznie bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Wystarczy dorzucić do majonezu 1 łyżeczkę tartego chrzanu, a nudne warzywa natychmiast nabiorą rumieńców. Oczywiście najlepszy będzie świeżo starty korzeń, jednak jeśli nie macie do niego dostępu, możecie posiłkować się też gotowym produktem ze słoiczka. Ważne, aby użyć mocnego chrzanu, który nie zdążył jeszcze zwietrzeć.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Gotowe danie zawsze trzymamy w lodówce w temperaturze od 3 do 5 stopni. Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Choć niektórzy jedzą ją jeszcze po świętach, to prawda jest taka, że należy ją spożyć w ciągu 2 dni. Ten przepis należy do potraw o bardzo krótkim terminie ważności, przez zawartość jajek i majonezu. Niektórzy dodają też do sałatki cebulę, a to jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Wszystko dlatego, że wymienione produktu przyspieszają procesy gnilne, przez co potrawa szybko staje się niebezpieczna dla żołądka. Nie należy więc jeść jej po upływie 48 godzin, gdyż może skutkować to zatruciem pokarmowym. 

Jeśli chcecie maksymalnie wydłużyć termin przydatności tego dania, pokrójcie wszystkie składniki wcześniej, ale wymieszajcie sałatkę z majonezem dopiero przed samym podaniem, a wtedy dłużej zachowa świeżość.