Smażycie karnawałowe słodkości i nie możecie zapanować nad bulgoczącym w garnku tłuszczem? Zobaczcie, co robić, aby uniknąć takiego scenariusza. 

Dlaczego olej się pieni podczas smażenia?

Smażenie pączków i faworków wymaga czujności, gdyż wystarczy tylko na chwilę spuścić je z oka, a tłuszcz już buzuje. Co powoduje pienienie oleju? Bardzo często jest to kwestia popularnego błędu, który zdarza nam się podczas wałkowania. Wszystko przez podsypywanie ciasta zbyt dużą ilością mąki, która osypuje się po wrzuceniu faworków do gorącego oleju i przypala się na dnie garnka. 

Bez podsypywania mąką, ciasto będzie z kolei bardzo trudno odkleić od blatu czy stolnicy. Jest jednak proste wyjście z tej sytuacji. Aby cieniutko rozwałkować ciasto bez potrzeby używania do tego dodatkowej mąki, najlepiej wałkować je przez arkusz papieru do pieczenia. .

Inne przyczyny pienienia się tłuszczu

Jeśli jednak oszczędnie używaliście mąki do podsypywania, a mimo to olej wciąż się pieni, to może być to wynik jeszcze kilku innych kwestii:

  • smażenie na niskiej jakości tłuszczu,

Tanie oleje złej jakości mogą mieć domieszkę wody, a to właśnie przez nią tłuszcz zaczyna się pienić podczas smażenia.

  • nieodpowiednie rozgrzanie tłuszczu,

Charakterystyczna piana pojawia się zarówno gdy tłuszcz jest za zimny, jak i wtedy, gdy ma za wysoką temperaturę. Jeśli więc macie specjalny termometr, dopilnujcie, aby temperatura tłuszczu wynosiła między 170 a 180 stopni.

  • obeschnięte ciasto na faworki,

Jeśli od wałkowania i formowania faworków do ich smażenia minie zbyt długi czas, to ciasto z wierzchu wysycha i staje się twarde. 

  • smażenie za dużej ilości faworków na raz,

Jeśli wrzucamy faworki go garnka zbyt dużymi porcjami, to obniżą one zbyt mocno temperaturę tłuszczu.