Długo gotowaliście rosół na wolnym ogniu, aby wyszedł aromatyczny i wyrazisty, ale przy okazji okazał się też okropnie tłusty? Jak wiadomo tłuszcz w rosole to samo zdrowie, jednak w nadmiarze sprawia on, że jedzenie takiej zupy staje się nieprzyjemne. Nikt przecież nie lubi zostającego na ustach tłustego filmu. Jak więc zebrać z wywaru nadmiar tłuszczu? Jest na to banalnie prosty sposób, który działa w mgnieniu oka.

Jak odcedzić tłuszcz z zupy?

Najpopularniejszym rozwiązaniem, które stosowały już nasze babcie, jest schłodzenie zupy i zebranie z niej zastygniętego tłuszczu łyżką. Ta metoda wymaga jednak odczekania aż zupa stanie się zupełnie zimna, co zajmuje kilka długich godzin. Jak zrobić to znacznie szybciej? Jest pewien sprytny sposób last minute, który pozwala odtłuścić wywar natychmiastowo. Wystarczy przelać rosół przed sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Taki zabieg zajmuje tylko kilka sekund, a pozwala pozbyć się sporej ilości tłuszczu, który osadzi się na ręczniku.

Inne sposoby na zbyt tłusty rosół

Jak pozbyć się tłuszczu z rosołu w inny sposób? Istnieją jeszcze dwie równie skuteczne metody, dzięki którym zupa natychmiastowo staje się lżejsza i bardziej przejrzysta:

  • owinąć kilka kostek lodu woreczkiem foliowym i włożyć go do zupy. Lód przyciągnie tłuszcz, który błyskawicznie osadzi się na folii i zastygnie, co sprawi, że będzie można go łatwo wyciągnąć razem z torebką. Aby uzyskać najlepszy efekt, taką czynność warto powtórzyć jednak kilka razy.
  • wlać do wrzącego rosołu białko jaja, które błyskawicznie się zetnie, zbierając cały tłuszcz. Na duży garnek zupy najlepiej dodać nawet 2 białka.