Kochacie smak pierogów, ale rzadko je jecie ze względu na długi proces przygotowania? Jeśli nie macie czasu ani sił na pieczołowite lepienie każdego pierożka, zastosujcie ten sprytny trik. Dzięki niemu przygotujecie obiad dla całej rodziny banalnie łatwo, błyskawicznie i bez bałaganu. Zobaczcie sami. Szybciej i prościej już się nie da.

Jak zrobić pierogi na szybko?

Przepis na domowe pierogi wcale nie musi oznaczać długiego wałkowania i formowania, od którego bolą ręce. Tomasz Strzelczyk ma na to rozwiązanie i proponuje pierogi rolowane, które robi się jak faszerowaną roladę. Sam kucharz nazywa je pierogami dla leniwych, gdyż robi się je znacznie szybciej i o wiele wygodniej, bo bez pieczołowitego sklejania i formowania falbanek.

Aby przygotować ten przysmak, musimy cienko rozwałkować całe ciasto pierogowe, rozsmarować na nim nadzienie, a następnie zwinąć wszystko w duży rulon i pokroić na plasterki. Potem wystarczy już tylko wrzucić przygotowane ślimaczki na rozgrzane masło i obsmażyć je na złoto, a następnie zalać bulionem i gotować, aż ciasto zmięknie, a mięso się zetnie. Taka wersja pierożków zachwyca delikatnym, choć rumianym ciastem oraz maksymalnie soczystym farszem. Zobaczcie, jak zrobić ten genialny przepis krok po kroku i koniecznie przetestujcie go w swoich kuchniach.

Przepis na pierogi rolowane

Aby przygotować pierogi potrzebne nam będzie: 250 g mąki pszennej, 1 jajko, pół szklanki ciepłej wody, 0,5 kg mielonego mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, szklanka bulionu, masło do smażenia oraz pieprz i sól.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. W misce mieszamy mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i szczyptą soli. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, po czym przykrywamy je i odstawiamy, aby odpoczęło.

Teraz zabieramy się za farsz. Obraną cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do surowego mięsa mielonego. Następnie dodajemy sól i pieprz, a także około 100 ml zimnego bulionu. Wyrabiamy masę dłońmi, aż stanie się jednolita i dość luźna. 

Wracamy do ciasta i rozwałkowujemy je na jeden duży, cienki płat. Następnie rozsmarowujemy na cieście mięsną masę i ciasno zwijamy wszystko w rulon. Gotową roladkę kroimy w równe plasterki i wykładamy każdy z nich na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy w każdej strony, a gdy już się zarumienią, dolewamy resztę bulionu i gotujemy pierożki pod przykryciem.