Rodzinne kanapki z plastrami awokado, upieczonym burakiem, wstążkami marchewki, jajkami na twardo, rzodkiewką i kozim serem to propozycja na kolorowe śniadanie nie tylko dla dzieci. Z powodzeniem można wziąć je na drugie śniadanie do pracy albo przekąskę w trakcie dłuższego spaceru. To także smaczny sposób na obniżenie cholesterolu we krwi!

Rodzinne kanapki „na wynos” – smacznie, zdrowo i kolorowo (Benecol klasyczny)

Składniki na 4 porcje:

Benecol klasyczny

Kilka kromek pieczywa razowego

2 jajka

1 awokado

1 pieczony burak

1 marchewka

½ pęczka rzodkiewki

½ pęczka szczypiorku

Kilka liści młodych sałat

Kilka plastrów wędzonego łososia

100 g koziego sera

100 g jogurtu

Garść sezamu

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na początku jajka ugotuj na półtwardo – 5 minut od gotującej się wody. Następnie awokado, rzodkiewki i buraka pokrój w plasterki, a marchewki w zapałkę. Jogurt wymieszaj z kozim serem tak by powstał krem. Po 5 minutach zdejmij jajka. Wstaw patelnie i upraż sezam na złotobrązowy kolor. Pieczywo posmaruj Benecolem klasycznym. Na posmarowane pieczywo układaj kolejno liście sałaty, buraka i/lub awokado, plastry łososia, plasterki rzodkiewki i przekrojone na pół, obrane jajko. Wszystko posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem, uprażonym sezamem i dopraw solą i pieprzem. Na koniec przykryj drugą kromką i zawiń w papier i zwiń sznureczkiem lub po prostu włóż do śniadaniówki.

30g Benecolu zawiera 2 gramy stanoli roślinnych – rekomendowana dzienna dawka do spożycia.  Dzienne spożycie 1,5–2,4 g stanoli roślinnych obniża poziom cholesterolu o 7–10% w 2 do 3 tygodni. Planując posiłki, pamiętaj o zbilansowanej diecie bogatej we wszystkie składniki pokarmowe.