Coraz piękniejsza pogoda za oknem zachęca do grillowania w każdej wolnej chwili. Jeśli wy też jesteście fanami imprez na świeżym powietrzu, musicie poznać trik z kostką lodu. To mała rzecz, która daje wielki efekt i odmienia każde spotkanie przy ruszcie. Zobaczcie, o co chodzi i od razu napełnijcie swoje foremki wodą, aby kostki już czekały gotowe do użycia.

Po co lód na grilla?

Każdy miłośnik soczystych burgerów czy koft powinien wiedzieć, że gdy wciśniemy kostkę lodu w środek mięsa, będzie się ona powoli roztapiała w trakcie grillowania, a tym samym stale je nawilżała. Dzięki takiemu prostemu trikowi burgery nie wyschną i nie staną się twarde, więc będą idealnie przypieczone na zewnątrz, a wciąż wilgotne i bardzo soczyste w środku. Ważne, aby dodać kostkę od razu po położeniu surowego mięsa na ruszcie, a w momencie, gdy cała się roztopi, przewrócić burgera na drugą stronę. Gwarantujemy, że tak przygotowany kotlet będzie lepszy niż kiedykolwiek wcześniej.

Kostka lodu na grilla - inna funkcja

Lód na grillu sprawdza się jednak nie tylko do smażenia mięsa, ale i do późniejszych porządków. Każda impreza pod chmurką kończy się bowiem szorowaniem rusztu z tłustego, zapieczonego brudu, a i w tym może pomóc zimna bryłka. Dzięki niej znacznie szybciej wyszorujemy grilla, a dodatkowo nie zniszczymy jego powierzchni, jak to często bywa przy użyciu twardej szczotki czy druciaka. Wszystko dlatego, że przecierając jeszcze ciepły ruszt kostką lodu, wytwarza się na nim para wodna, która ułatwia odklejanie się zapieczonych resztek jedzenia. W sprzedaży są nawet dostępne takie akcesoria jak lodowa szczotka do rusztów, jednak nie musimy wydawać na nie pieniędzy, gdyż najzwyklejsza kostka z foremki zadziała dokładnie tak samo.