Wraz ze wzrostem temperatur wszyscy wyszliśmy na podwórka, a w powietrzu zaczął unosić się zapach grilla. Wszyscy z utęsknieniem czekaliśmy na ten moment przez cały rok, dlatego od razu ruszyliśmy do sklepów po brykiet. Często dorzucamy też do niego podpałkę, ale jest znacznie lepszy patent na szybkie rozpalenie żaru. To naturalna i bezpieczna dla zdrowia metoda. Przyda się wam popularny kuchenny produkt za grosze.

Czy warto używać sklepowych rozpałek do grilla?

Niestety, wiele popularnych podpałek do grilla dostępnych w sklepach to sama chemia. Już sam nieprzyjemny zapach takiego produktu może przenikać do grillowanych produktów i psuć cały ich smak, jednak jeszcze gorsze jest to, że składniki podpałek mogę być toksyczne. Jeśli już więc decydujecie się na zakup takiego produktu, to zawsze wybierajcie tylko te z naturalnych surowców.

Tania rozpałka do grilla bez chemii

Jest jednak jeszcze lepsze wyjście, które nie wymaga nawet ruszania się z domu do sklepu. Wystarczy, że przejdziecie się do kuchni, a znajdziecie tam doskonałą naturalną i w pełni ekologiczną rozpałkę. Mało kto wie, że w tej roli genialnie sprawdza się kartonowa wytłoczka po jajkach. Takie opakowania zwykle są wykonane na bazie makulatury z recyklingu, więc łatwo zajmują się ogniem.

Wystarczy włożyć węgiel lub brykiet do wgłębień na jajka, zamknąć opakowanie, po czym włożyć je do grilla i podpalić. Teraz cierpliwie czekamy, a gdy wszystko zacznie się rozpalać, dokładamy na spód więcej węgla. Taką metodą szybko i bezproblemowo uzyskamy pożądany efekt. 

Węgiel czy brykiet - co wybrać?

Wielu co roku zastanawia się, co wybrać - węgiel czy brykiet? Różnica między nimi jest całkiem duża, więc wybór powinien zależeć od tego, na czym najbardziej nam zależy. Jeśli stawiamy na szybkość, to węgiel rozpala się około 15 minut, a brykiet nawet 3 razy dłużej. Jeśli jednak wolicie poświęcić więcej czasu na starcie, ale potem mieć więcej spokoju, to wybierzcie odwrotnie, bo to właśnie brykiet pali się znacznie dłużej i lepiej utrzymuje odpowiednią temperaturę, co pozwala równomiernie smażyć mięso i warzywa.