Domowy smalec własnej roboty to idealna przekąska między większymi daniami. Doskonale komponuje się ze świeżym chlebem i ogórkami. Taki smalczyk można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, jednak nic nie zastąpi smaku tego zrobionego w domu. Zwłaszcza gdy przygotujecie go z przepisu Tomasza Strzelczyka. Będzie pyszny i bardzo wyjątkowy, a to za sprawą niecodziennego przygotowania. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmie wam zbyt wiele czasu.
Smalec z piekarnika
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że smalec się po prostu smaży – to właśnie wtedy wytapia się ze słoniny tłuszcz. Tomasz Strzelczyk proponuje jednak zupełnie inne, niecodzienne rozwiązanie.
Chodzi o upieczenie smalczyku zamiast smażenia poszczególnych składników. Ta metoda będzie dobra też dla początkujących kucharzy, ponieważ jest nieco łatwiejsza od tradycyjnego wykonania.
Przepis na smalec według Tomasza Strzelczyka
Potrzebne składniki:
- suszony majeranek
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- 2,5 kg świeżej słoniny,
- kilka ząbków czosnku,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Najpierw dokładnie wymyjcie, wyparzcie i osuszcie słoiki.
- Później pokrójcie w paski słoninę, a następnie przemielcie ją przez maszynkę do mięsa (wybierzcie sitko o grubych oczkach).
- Do każdego słoika włóżcie po 1 ząbku czosnku (wcześniej delikatnie go zduście). Dodajcie też kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
- Na te składniki wyłóżcie zmieloną słoninę (do 3/4 wysokości słoika). Delikatnie ją "uciśnijcie", jednak nie róbcie tego za mocno.
- Na wierzch każdego ze słoików wsypcie 1 łyżeczkę suszonego majeranku oraz pół łyżeczki soli.
- Każdy ze słoików przykryjcie folią aluminiową i ułóżcie je na blaszce. Koniecznie podłóżcie wcześniej podkładkę silikonową, żeby słoiki nie popękały.
- Włóżcie je do zimnego piekarnika i nastawcie go na 190 stopni Celsjusza.
- Smalec będzie gotowy po ok. 1,5 godzinie. Po tym czasie wyjmijcie go z piekarnika i delikatnie przemieszajcie zawartość każdego ze słoików – skwarki połączą się wtedy z wytopionym tłuszczem.
- Później odstawcie smalec w chłodniejsze miejsce na jakiś czas, żeby mógł zastygnąć.