Tarty najczęściej przyrządza się na słodko, z dodatkiem owoców. Równie dobrze jednak smakują też w wersji wytrawnej. Wypiekiem, na który warto zwrócić szczególną uwagę jest placek cebulowy. Jest dowodem na to, że prostota może iść w parze ze smakiem.

Przepis na placek cebulowy

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 gramów masła,
  • 150 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów zmielonych migdałów lub orzechów,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Składniki potrzebne na farsz:

  • 1 kilogram cebuli,
  • 150 gramów boczku wędzonego, surowego,
  • garść natki pietruszki, posiekanej,
  • 250 gramów śmietany,
  • 2 jajka,
  • oliwa lub klarowane masło,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wyróbcie kruche ciasto z mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru.
  2. Następnie owińcie je w folię i włóżcie do lodówki na jakiś czas.
  3. Podsmażcie lekko boczek i przełóżcie na talerz.
  4. Umieśćcie na patelni posiekaną cebulę i również ją usmażcie.
  5. Wymieszajcie cebulę z boczkiem.
  6. Wysmarujcie spód formy masłem i umieśćcie w niej ciasto.
  7. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Roztrzepcie jajka. Zmieszajcie je ze śmietaną, pietruszką oraz przyprawami.
  9. Połóżcie na ciasto boczek z cebulą i zalejcie przygotowaną masą.
  10. Ciasto cebulowe włóżcie do piekarnika i pozostawcie tam na ok. pół godziny.
  11. Gdy minie już 30 minut – wyjmijcie ciasto z piekarnika i pozostawcie do ostudzenia.

Jak podawać placek cebulowy?

Placek cebulowy świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli jesteście zwolennikami mięsa w większości potraw – możecie dodać także boczku, wtedy danie zyska jeszcze lepszy smak i aromat.

Placek możecie jeść "solo" lub w towarzystwie różnych sosów, np. czosnkowego. Możecie jeść go na obiad lub kolację, ale będzie też świetny jako sycące śniadanie np. zamiast jajecznicy. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do różnych dań mięsnych.