Jeżeli kupujecie warzywa w supermarkecie, to na pewno dobrze jest wam znany widok, gdzie liście kalafiora walają się w skrzynkach z tymi warzywami. Trudno to zrozumieć, ponieważ kalafior jest zwykle sprzedawany na sztuki. Mimo to, część klientów postanawia już w sklepie oberwać go z liści. Być może wychodzą z założenia, że skoro i tak je wyrzucą, to wolą obrać kalafior już w sklepie. Nie wiedzą jednak, jak bardzo się mylą - liście te można bowiem wykorzystać do zrobienia czegoś pysznego. 

Czy liście kalafiora można jeść?

Odpowiedź na to pytanie brzmi - tak. Choć mało kto o tym wie. Można na przykład dodać liście kalafiora do włoszczyzny i ugotować na nich smaczną zupę jarzynową albo warzywny bulion, który będzie stanowił bazę do innych zup lub sosów. Da się z nich zrobić nawet zupę albo chrupiącą przekąskę - podgotowane liście podsmaża się wówczas na maśle i gotowe. My mamy dla was jeszcze lepszą propozycję. Pozbierajcie liście z kalafiora, ugotujcie na parze i zróbcie z nich smakowite pesto, które później możecie wykorzystać do makaronu. 

Przepis na pesto z liści kalafiora

Składniki:

  • liście kalafiora (z 1 dużej sztuki albo 2 mniejszych)
  • 100 g żółtego sera (parmezan, cheddar)
  • 100 g nerkowców bez soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Umyjcie starannie liście kalafiora. Następnie ugotujcie je na parze aż zmiękną. Po wszystkim należy je odsączyć z pozostałej wody, włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. 
Zmiksujcie też orzechy nerkowca. Nada się do tego zarówno blender, jak i młynek. Zwróćcie uwagę, by blender miał porządne ostrza i wysoką moc. Warto robić przerwy w trakcie mielenia, ponieważ urządzenie może się przegrzewać. 
Następnie wsypcie orzechy do zmiksowanego kalafiora, dodajcie tarty ser, oliwę oraz sól i jeszcze raz zmiksujcie. W razie, gdyby pesto było dość rzadkie, dodajcie do niego więcej sera lub orzechów. Zamiast nerkowców możecie użyć np. migdałów lub orzechów włoskich. Ważne, by były pozbawione soli - inaczej pesto wyjdzie po prostu za słone. 
I gotowe! Gotowe pesto z liści kalafiora wystarczy wymieszać z ugotowanym makaronem, by szybko zrobić smaczny obiad w parę minut. Możecie dodać do niego też inne składniki, np. podsmażone mięso z kurczaka, czosnek czy suszone pomidory. Takim pesto z liści kalafiora można też smarować kanapki lub podać jako dip na imprezie.