Wiele mówi się, że jesteśmy tym, co jemy, dlatego warto zwracać uwagę na codzienny jadłospis. Jeśli więc chcecie zadbać o swoje zdrowie i przeciwdziałać skutkom pędzącego czasu, serwujcie regularnie tę surówkę. Ten przepis to samo zdrowie na talerzu, a wymaga tylko kilku niedrogich składników.

Co jeść, żeby wyglądać młodo?

Surówka młodości to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż składa się z samych wartościowych produktów. Choć jest ich tylko kilka, to każdy z nich kumuluje w sobie ogromną ilość drogocennych dla zdrowia składników odżywczych. W jednej misce znajdziemy:

  • jabłko, będące źródłem przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki i chroniących przed powstawaniem zmarszczek (ważne, aby jeść je razem ze skórką, gdyż to właśnie pod nią kumulują się pektyny, wspierające układ pokarmowy).
  • natkę pietruszki, czyli skarbnicę witaminy C, żelaza i rutyny. Spożywana regularnie wspiera oczyszczanie organizmu i pomaga zmniejszyć cellulit.
  • kalarepę, która zadba o nasz wzrok, dzięki zawartości luteiny. Dodatkowo działa grzybobójczo i bakteriobójczo, a dzięki zawartości chlorofilu, ma też działanie oczyszczające organizm.
  • pestki słonecznika, które są istnym magazynem witaminy E, genialnie wpływającej na kondycję skóry, włosów i paznokci. Oprócz niej, zawierają też witaminy z grupy B oraz magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor i kwas foliowy. 

Całą tę warzywno-owocową kompozycję dopełnia sos na bazie oleju lnianego, który zawiera najwięcej dobroczynnych kwasów tłuszczowych, wspierających pracę mózgu i serca oraz poprawiających kondycję psychiczną.

Przepis na surówkę młodości

Składniki:

  • 1 niewielka kalarepa
  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka liści sałaty
  • 1 duża garść uprażonego słonecznika
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. Jabłko (razem ze skórką) kroimy w kostkę, kalarepę obieramy i ścieramy na tarce, a natkę pietruszki drobno siekamy. Seler naciowy najpierw pozbawiamy nitek, a potem kroimy w cienkie plasterki. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.

2. Wszystkie składniki przesypujemy do dużej miski, a w mniejszym naczyniu przygotowujemy sos, dokładnie mieszając jogurt, olej, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko delikatnie mieszamy.

3. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch surówki.