Majonez doskonale podkreśla smak potraw, jest idealny do sałatek, mięs, ale świetnie sprawdzi się też do jajek wielkanocnych. Może stanowić bazę do dań lub po prostu ich dekorację. Ten specjał bez trudu kupicie w każdym sklepie spożywczym, jednak ten zrobiony w domu będzie znacznie smaczniejszy, zwłaszcza jeśli przygotujecie go w dość niestandardowy sposób ze specjalnymi dodatkami.

Pyszny majonez w niestandardowej wersji

Tradycyjny majonez jest bardzo smaczny, świetnie uzupełnia wiele potraw, nadając im wyrazistości. Możecie go jednak ulepszyć jeszcze bardziej. Ta metoda idealnie sprawdzi się dla fanów boczku i wędzonego smaku.

Co dokładnie należy dodać, żeby przygotować taki "bekonowy majonez"? Wystarczy tylko kilka składników: bekon, czosnek, wędzona papryka. Sos będzie jeszcze bardziej intensywny, gdy dolejecie do niego ketchup oraz sos sojowy.

Przepis na bekonowy majonez

Potrzebne składniki:

  • 5 plastrów bekonu
  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżka sproszkowanej wędzonej papryki
  • sos sojowy
  • ketchup.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie bekon (wystarczy 5 plasterków).
  2. Następnie na zimnej patelni wytopcie z niego cały tłuszcz.
  3. Gdy bekon będzie już ładnie podsmażony – dodajcie do niego 1 łyżkę suszonego czosnku oraz 1 łyżkę wędzonej papryki.
  4. Całość wrzućcie do blendera i dodajcie odrobinę sosu sojowego i troszkę ketchupu.
  5. Składniki dokładnie zblendujcie – do momentu, aż wszystkie połączą się ze sobą.
  6. Na samym końcu dodajcie majonez i znowu całość zblendujcie.