Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu i jajek, choć niektórzy muszą sobie odmawiać tych przysmaków podczas świąt. Powody są różne, jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie rezygnować choćby z majonezu. Można go przygotować w wersji, która jest pozbawiona jajek i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Jak zrobić majonez brokułowy?

Do zrobienia takiego majonezu posłuży wam łodyga brokuła - zwykle pomijana w kuchni i wyrzucana, a zupełnie niesłusznie. Zawiera tyle samo witamin, co różyczki, którymi wszyscy się zajadamy. Potrzebna wam będzie też aquafaba - pod tą tajemniczą nazwą kryje się woda z fasoli, grochu czy ciecierzycy, czyli roślin strączkowych. Jest gęsta i zawiera cenne białko, a w majonezie brokułowym posłuży jako naturalny zagęszczacz. 

Składniki:

  • 1 łodyga brokuła
  • pół szklanki oliwy
  • 2 łyżki wody z ciecierzycy, fasoli lub groszku 
  • pół łyżki soku z limonki
  • pół łyżki skórki limonki

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie łodygę brokuła z liści i twardszych części. 
  2. Pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujcie kilka minut.
  3. Po tym czasie przełóżcie łodygę brokuła do miski z zimną wodą i kostkami lodu, by zatrzymać proces gotowania.
  4. Wsypcie kawałki łodygi do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego, zalejcie połową szklanki oliwy i zblendujcie.
  5. Odlejcie z puszki z fasolą, ciecierzycą albo groszkiem około 2-3 łyżki płynu - posłuży jako zagęszczacz do majonezu. Wlejcie do kielicha blendera wraz z połową łyżki soku z cytryny i startej skórki cytryny.
  6. Wszystko razem jeszcze raz zblendujcie na gładką masę. I gotowe!