Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez majonezu i jajek, choć niektórzy muszą sobie odmawiać tych przysmaków podczas świąt. Powody są różne, jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie rezygnować choćby z majonezu. Można go przygotować w wersji, która jest pozbawiona jajek i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Jak zrobić majonez brokułowy?
Do zrobienia takiego majonezu posłuży wam łodyga brokuła - zwykle pomijana w kuchni i wyrzucana, a zupełnie niesłusznie. Zawiera tyle samo witamin, co różyczki, którymi wszyscy się zajadamy. Potrzebna wam będzie też aquafaba - pod tą tajemniczą nazwą kryje się woda z fasoli, grochu czy ciecierzycy, czyli roślin strączkowych. Jest gęsta i zawiera cenne białko, a w majonezie brokułowym posłuży jako naturalny zagęszczacz.
Składniki:
- 1 łodyga brokuła
- pół szklanki oliwy
- 2 łyżki wody z ciecierzycy, fasoli lub groszku
- pół łyżki soku z limonki
- pół łyżki skórki limonki
Przygotowanie:
- Oczyśćcie łodygę brokuła z liści i twardszych części.
- Pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotujcie kilka minut.
- Po tym czasie przełóżcie łodygę brokuła do miski z zimną wodą i kostkami lodu, by zatrzymać proces gotowania.
- Wsypcie kawałki łodygi do wysokiego naczynia lub blendera kielichowego, zalejcie połową szklanki oliwy i zblendujcie.
- Odlejcie z puszki z fasolą, ciecierzycą albo groszkiem około 2-3 łyżki płynu - posłuży jako zagęszczacz do majonezu. Wlejcie do kielicha blendera wraz z połową łyżki soku z cytryny i startej skórki cytryny.
- Wszystko razem jeszcze raz zblendujcie na gładką masę. I gotowe!