Jeśli macie ochotę oraz czas, polecamy upiec domową, francuską bagietkę. Odznacza się ona wspaniałą chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Rewelacyjnie sprawdzi się na śniadanie. Ponadto jest o wiele smaczniejsza niż gotowe pieczywo ze sklepu. Poniżej zdradzamy, jak ją zrobić.

Francuska bagietka – z czym ją podać?

Domowej roboty, francuska bagietka zachwyca swoim aromatem i smakiem. Stanowi znakomitą alternatywę dla chleba oraz bułek. Możecie ją zjeść zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. W związku z tym świetnie sprawdzi się posmarowana ulubionym dżemem lub udekorowana plasterkiem sera. Niektórzy podają ją także do sałatek ze świeżych warzyw, a nawet gorącego gulaszu. Jeśli chcecie, równie dobrze możecie przygotować na jej bazie pyszne grzanki czosnkowe.

Francuska bagietka – jak ją zrobić?

Zrobienie francuskiej bagietki nie jest wcale takie trudne, jakby się wydawało. Wystarczy tylko dokładnie wykonać poszczególne kroki przepisu. Do przygotowania tego pysznego wypieku będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 1 ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 390 g mąki 
  • 2 łyżeczki soli kuchennej

Na początku w małej miseczce połączcie 60 ml ciepłej wody, drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Tak przygotowaną mieszaninę przykryjcie czystą szmatką i odstawcie na 5 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsypcie mąkę oraz sól. Dodajcie wcześniej przygotowany zaczyn i pozostałą ilość wody. Całość wymieszajcie, a następnie wyłóżcie na posypaną mąką stolnicę i wyrabiajcie ciasto.

Piekarnik rozgrzejcie do 220°C. W międzyczasie ciasto podzielcie na pół. Z każdej części uformujcie bagietkę i przełóżcie ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Bagietki przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu, każdą z nich, należy naciąć kilka razy po skosie. Następnie wstawcie je do piekarnika oraz pieczcie przez ok. 15-20 minut.