Ten produkt to prawdziwe złoto wśród innych przypraw, ale znajdziemy go w większości dużych sklepów. Zwykle przechodzimy obok niego obojętnie, ale następnym razem warto przytrzymać się przy półce na dłużej. Okazuje się bowiem, że po zaparzeniu uzyskamy z niego genialny zamiennik kawy, który pobudza, a nie przynosi skutków ubocznych. Poznajcie ten napój bliżej, a od razu będziecie chcieli sami spróbować.
Co pić zamiast kawy?
Nie potraficie rozbudzić się rano bez małej czarnej, ale jednocześnie odczuwanie po niej skurcze, rozdrażnienie czy problemy żołądkowe? Świetnym zamiennikiem kawy jest ciepła woda z szafranem, która nie ma kofeiny, a doskonale pobudza i dodaje energii. Jednak to nie wszystko, co potrafi ten napój, bo woda szafranowa ma znacznie więcej pozytywnych właściwości, niż mogłoby się wydawać. Wszystko za sprawą cennych składników zawartych w tej wyjątkowej przyprawie, takich jak kwas foliowy, magnez, potas, wapń, selen, cynk, a także witamina A. Niewielkie dawki szafranu genialnie wpływają więc zarówno na zdrowie, jak i urodę i samopoczucie.
Na co jest dobry szafran?
- działa przeciwbólowo,
- poprawia krążenie,
- ułatwia odchudzanie,
- zmniejsza stany zapalne,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- łagodzi wzdęcia,
- dba o prawidłową pracę serca,
- wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu,
- regeneruje skórę i dodaje jej blasku,
- poprawia nastrój,
- wspomaga pamięć i koncentrację.
Jak zrobić herbatę z szafranem?
Aby czerpać powyższe korzyści, wystarczy zalać szafran ciepłą wodą lub dodać go do zaparzanej herbaty. Jeśli natomiast chętniej od herbaty pijecie cappuccino lub kakao, szafran możecie też zalać ciepłym mlekiem.
W każdej z tych form bordowe aromatyczne nitki przyprawy zadziałają równie skutecznie, jednak należy pamiętać, że mimo wszystkich cennych właściwości, szafranowych napojów nie należy pić w ilości większej niż 1 szklanka dziennie. Warto też mieć na uwadze, że szafranu nie wolno łączyć z niektórymi lekami i powinny unikać go kobiety w ciąży oraz dzieci.

















