Zwykle jecie je ze śmietaną, gulaszem lub sosem? Mamy znacznie ciekawszą propozycję, idealną na święta. Mało kto wie, że chrupiące i rumiane placki ziemniaczane fantastycznie komponują się ze śledziem. Zobaczcie, jak je zrobić i koniecznie zaserwujcie je w tym roku swoim bliskim.

Placki ze śledziem - oryginalny pomysł na święta

Rybne potrawy co roku królują na naszych świątecznych stołach, jednak pośród karpia w galarecie i śledzia w oleju czasem brakuje nam czegoś nowego. Proponujemy więc pyszną sałatkę śledziową podaną w nieco inny sposób, czyli na plackach ziemniaczanych. To danie inspirowane kuchnią ukraińską, ale zdecydowanie warto spopularyzować je również w naszych stronach, gdyż fantastycznie wpisuje się w wigilijne postne menu. Dodatkowym walorem tego przepisu jest fakt, że nie potrzebujemy do niego wielu składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty, za to efekt zachwyca wyglądem i smakiem. 

Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki:

Na placki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Na sałatkę śledziową:

  • 3 filety śledziowe matiasy
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki śmietany
  • pieprz
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania sałatki. Niewielki kawałek śledzia zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko, cebulkę i ogórka. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. 

2. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie lekko odciskamy warzywa i zlewamy nadmiar zebranego z nich soku.

3. Do ziemniaczano-cebulowej masy dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy placki na złoto z obu stron.

5. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. Koperek myjemy i drobno siekamy.

6. Placki układamy jeden na drugim i przekładamy je sałatką śledziową. Na wierzchu dodajemy kleks śmietany i kawałek śledzia oraz ćwiartkę jajka. Wszystko posypujemy posiekanym koperkiem.