Zwykle jecie je ze śmietaną, gulaszem lub sosem? Mamy znacznie ciekawszą propozycję, idealną na święta. Mało kto wie, że chrupiące i rumiane placki ziemniaczane fantastycznie komponują się ze śledziem. Zobaczcie, jak je zrobić i koniecznie zaserwujcie je w tym roku swoim bliskim.
Placki ze śledziem - oryginalny pomysł na święta
Rybne potrawy co roku królują na naszych świątecznych stołach, jednak pośród karpia w galarecie i śledzia w oleju czasem brakuje nam czegoś nowego. Proponujemy więc pyszną sałatkę śledziową podaną w nieco inny sposób, czyli na plackach ziemniaczanych. To danie inspirowane kuchnią ukraińską, ale zdecydowanie warto spopularyzować je również w naszych stronach, gdyż fantastycznie wpisuje się w wigilijne postne menu. Dodatkowym walorem tego przepisu jest fakt, że nie potrzebujemy do niego wielu składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty, za to efekt zachwyca wyglądem i smakiem.
Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem
Składniki:
Na placki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Na sałatkę śledziową:
- 3 filety śledziowe matiasy
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki śmietany
- pieprz
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania sałatki. Niewielki kawałek śledzia zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko, cebulkę i ogórka. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki.
2. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie lekko odciskamy warzywa i zlewamy nadmiar zebranego z nich soku.
3. Do ziemniaczano-cebulowej masy dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy placki na złoto z obu stron.
5. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w ćwiartki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
6. Placki układamy jeden na drugim i przekładamy je sałatką śledziową. Na wierzchu dodajemy kleks śmietany i kawałek śledzia oraz ćwiartkę jajka. Wszystko posypujemy posiekanym koperkiem.