Boczniaki to wyjątkowo pożywne grzyby. Chętnie wykorzystywane przez wegetarian nie tylko ze względów smakowych, lecz również z powodu bogactwa witamin, minerałów i białka. Obniżają poziom cholesterolu i cukru, dlatego mogą się znaleźć w jadłospisie osób borykających się z takimi problemami. Podane w chrupiącej panierce na obiad są wyjątkowo pyszne.
Dlaczego warto jeść boczniaki?
Te niezwykłe grzyby znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych. Są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo wartościowe. Wśród licznych witamin, które zawierają, na szczególną uwagę zasługuje witamina D. Występuje ona w boczniakach w naprawdę dużej ilości i wraz z przeciwutleniaczami wspiera system immunologiczny organizmu. Z kolei witaminy z grupy B, w tym B2 i B3 zapobiegają anemii i wspomagają układ krążenia. Boczniaki szybko i naturalnie pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawarta w boczniakach niacyna chroni osoby starsze przed chorobą Alzheimera i zaburzeniami funkcji poznawczych.
Jak smażyć boczniaki, by były chrupiące i rumiane?
Jeżeli zależy wam na przyrządzeniu złocistych w kolorze grzybów, powinniście natychmiast zrezygnować z pewnej czynności.
Żeby boczniaki wyszły chrupiące i zwarte nie wolno ich co chwilę mieszać i odwracać na patelni. Mieszając, prowokujecie je do uwolnienia wody, w wyniku czego, zamiast się smażyć, zaczynają się gotować i tracą cały smak. Warto zatem wrzucić grzyby na patelnię i poczekać aż się zarumienią, a dopiero potem obrócić je na drugą stronę.
Sposoby na przyrządzanie boczniaków
Boczniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Autorka popularnej książki „Jadłonomia” poleca smażenie tych grzybów przez kilka minut na rozgrzanym oleju, a następnie dodanie do nich sosu sojowego i cukru, które to składniki nadadzą im piękny kolor i interesujący, nieco azjatycki smak.
Innym pomysłem na przygotowanie tych grzybów jest usmażenie ich w panierce przygotowanej z mąki kukurydzianej lub pszennej i jajka. Przypominają wówczas w smaku małe okonie pitraszone na wakacjach pod namiotem. Są złociste, chrupkie i obłędnie dobre.

















