Miłośnicy boczku wiedzą, jak szalenie ważne jest to, by mięso wyszło delikatne. Istotne jest również, żeby boczek był chrupiący – w końcu w tym tkwi cały jego urok. Jak połączyć te dwie rzeczy, sprawiając, że potrawa będzie smakowała obłędnie? Musicie uzbroić się w cierpliwość, ale naprawdę warto.
Sposób na delikatny i chrupiący boczek
Boczek idealnie sprawdzi się jako przystawka, ale też danie obiadowe. Aby jego smak był naprawdę wyborny – mięso musicie piec aż przez 10 godzin w niskiej temperaturze. Dzięki temu boczek nabierze delikatnego smaku, a jego skórka zrobi się chrupiąca. Będzie też aromatyczny i soczysty.
Podczas takiego pieczenia wytopi się też nadmiar tłuszczu, co sprawi, że mięso będzie lżejsze i łagodniejsze dla żołądka.
Jak piec boczek, żeby wyszedł naprawdę genialny?
Potrzebne składniki:
- boczek w całości ze skórą (ok. 1 kg)
- sól
- 3 ząbki czosnku
- majeranek.
Sposób wykonania:
- Najpierw oczyśćcie mięso i włóżcie do miski, dodajcie 3 łyżki soli i zalejcie je zimną wodą, a później włóżcie do lodówki na dobę.
- Gdy mięso będzie już zamarynowane – wyjmijcie je z solanki. Skórkę boczku natnijcie ostrym nożem w taki sposób, by utworzyła się kratka.
- Mięso natrzyjcie czosnkiem i majerankiem.
- Połóżcie boczek na zimnej patelni (skórką do dołu) i podsmażcie. Róbcie to do momentu, aż skórka będzie zarumieniona.
- Przełóżcie boczek do brytfanny i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 80 stopni Celsjusza. Następnie pieczcie mięso przez ok. 10 godzin. Po upływie tego czasu będziecie mogli delektować się wspaniałym smakiem boczku.