Miłośnicy boczku wiedzą, jak szalenie ważne jest to, by mięso wyszło delikatne. Istotne jest również, żeby boczek był chrupiący – w końcu w tym tkwi cały jego urok. Jak połączyć te dwie rzeczy, sprawiając, że potrawa będzie smakowała obłędnie? Musicie uzbroić się w cierpliwość, ale naprawdę warto.

Sposób na delikatny i chrupiący boczek

Boczek idealnie sprawdzi się jako przystawka, ale też danie obiadowe. Aby jego smak był naprawdę wyborny – mięso musicie piec aż przez 10 godzin w niskiej temperaturze. Dzięki temu boczek nabierze delikatnego smaku, a jego skórka zrobi się chrupiąca. Będzie też aromatyczny i soczysty

Podczas takiego pieczenia wytopi się też nadmiar tłuszczu, co sprawi, że mięso będzie lżejsze i łagodniejsze dla żołądka.

Jak piec boczek, żeby wyszedł naprawdę genialny?

Potrzebne składniki:

  • boczek w całości ze skórą (ok. 1 kg)
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw oczyśćcie mięso i włóżcie do miski, dodajcie 3 łyżki soli i zalejcie je zimną wodą, a później włóżcie do lodówki na dobę.
  2. Gdy mięso będzie już zamarynowane – wyjmijcie je z solanki. Skórkę boczku natnijcie ostrym nożem w taki sposób, by utworzyła się kratka.
  3. Mięso natrzyjcie czosnkiem i majerankiem.
  4. Połóżcie boczek na zimnej patelni (skórką do dołu) i podsmażcie. Róbcie to do momentu, aż skórka będzie zarumieniona.
  5. Przełóżcie boczek do brytfanny i włóżcie do piekarnika nagrzanego do 80 stopni Celsjusza. Następnie pieczcie mięso przez ok. 10 godzin. Po upływie tego czasu będziecie mogli delektować się wspaniałym smakiem boczku.