Jak zaparzyć w domu małą czarną o głębokim aromacie i intensywnym, mocnym smaku? Wystarczy trzymać się kilku ważnych zasad. Sprawdźcie, czy znacie je wszystkie i przestrzegacie ich na co dzień. 

Od czego zależy aromat kawy?

Wielu kawoszy szuka najlepszych ziaren i inwestuje w specjalne akcesoria, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jaką wodą parzyć kawę? Choć pytanie to może brzmieć dziwnie, a odpowiedź wydawać się oczywista, w rzeczywistości większość z nas robi to źle. Zwykle zalewamy mielone ziarna wrzątkiem, a tymczasem specjaliści mówią, że wrzątek zabija kawę. Woda o zbyt wysokiej temperaturze niszczy bowiem zawarte w niej olejki eteryczne, a co gorsza wydobywa z niej gorzki posmak. Znacznie lepiej jest więc zalewać kawę wodą o temperaturze między 88 a 94 stopni. Jak trafić w taką idealną temperaturę, nie mając specjalnego termometru? Wystarczy odczekać około 3 minuty od momentu zagotowania i dopiero wtedy zalać kawę. 

Jak zrobić dobrą kawę w domu? O tym trzeba pamiętać

Temperatura wody to niezwykle ważna kwestia w codziennym parzeniu kawy, ale znaczenie ma też kilka innych czynników:

  • woda dobrej jakości,
    Jeśli macie w domu twardą wodę, przygotowana na niej kawa będzie miała znacznie mniej aromatu. Warto więc wcześniej przefiltrować kranówkę i dopiero wtedy parzyć nią kawę. 
  • grubość mielenia,
    Mielicie kawę samodzielnie? Musicie pamiętać, że gdy zrobicie to zbyt drobno, napar będzie miał za ciężki smak, a jeśli zmiażdżycie je za grubo, nie wydobędziecie z nich pełni aromatu i smaku. 
  • odpowiednie proporcje,
    Aby kawa miała zawsze idealny smak, najlepiej opracować swoje ulubione proporcje i każdorazowo je odmierzać. Dokładną ilość mielonych ziaren musicie oczywiście dopasować do własnego gustu, ale na początek spróbujcie na każde 100 ml wody dodać 6-7 gramów kawy.